SERNIK NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO

Nie masz pomysłu na smaczny i szybki deser? Nie martw się, Dzieciaki mleczaki przychodzą z pomocą! Oto przepis na sernik na zimno, który z łatwością przygotujesz w domu i podasz swoim najmłodszym z myślą, że jedzą coś smacznego! Nie czekaj! Zrób to sam!

 

POTRZEBNE CI BEDĄ:

Spód:

herbatniki

Masa sernikowa:

800 g serka homogenizowanego waniliowego

2 galaretki truskawkowe

400 ml gorącej wody

Dekoracja:

1 galaretka truskawkowa

garść truskawek

350 ml gorącej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj formę na sernik i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.

Zagotuj 400 ml wody. Wsyp dwa opakowania galaretki truskawkowej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Do serków waniliowych wlej przestudzoną galaretkę. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna też zacząć już tężeć. Wymieszaj delikatnie całość łyżką. Odstaw masę, aż lekko zgęstnieje. Po ostudzeniu zalewamy herbatniki masą.

Następnie 1 galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml gorącej wody, poczekaj aż przestygnie i zacznie tężeć, wtedy wylej na wierzch sernika, zanurz w niej truskawki.

Wstaw sernik do lodówki aż do całkowitego schłodzenia.

Gotowe. Smacznego!

Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.