Ciekawostki

Poznaj

mleczne ciekawostki


Poznajcie muzyczny ser?
16.03.2023

HandkĂ€s mit Musik to regionalny ser niemiecki o wyjątkowej nazwie „HandkĂ€s z muzyką”. Ten ser produkowany jest wyƂącznie z kwaƛnego, odtƂuszczonego mleka krowiego, przez co zaliczany jest do serĂłw twarogowych. Wytwarza się go ręcznie, przechowuje w solance. Ma wyrazisty smak. Najlepiej smakuje podawany w marynacie z oliwy, octu, cebuli i przypraw. A co ma wspĂłlnego z muzyką? Tę podobno sƂychać kilka godzin po posiƂku w brzuchu 😊

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Ile mleka powinny pić dzieci?
15.03.2023

Dzieci powinny spoĆŒywać dziennie 3-4 szklanki mleka. Jednak niekoniecznie trzeba konsumować mleko w postaci pƂynnej. Szklankę mleka moĆŒna zastąpić plasterkiem ĆŒĂłĆ‚tego sera albo szklanką jogurtu lub kefiru. Mleko moĆŒemy rĂłwnieĆŒ wymienić na porcję serka twarogowego. WaĆŒne, by do organizmu dziecka trafiƂa odpowiednia iloƛć wapnia, ktĂłrego gƂównym ĆșrĂłdƂem jest wƂaƛnie mleko.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Ile mleka konsumują rocznie Polacy?
03.02.2023

AĆŒ ciÄ™ĆŒko uwierzyć, ale kaĆŒdy z nas statystycznie wypija i zjada w formie wyrobĂłw mlecznych ponad 220 litrĂłw mleka rocznie, w tym okoƂo 13 kg serĂłw. Polacy kochają sery ĆŒĂłĆ‚te, pleƛniowe, twarogowe oraz serki homogenizowane. SzczegĂłlnie polecane są sery ĆŒĂłĆ‚te, ktĂłre są ĆșrĂłdƂem mikro i makroelementĂłw,  witamin, biaƂka, skƂadnikĂłw mineralnych oraz tƂuszczĂłw.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Jak duĆŒo mleka produkuje Polska?

03.02.2023

Jak podaje GUS w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 14399,9 mln litrĂłw mleka. Umiecie to sobie wyobrazić? Dla uproszczenia informujemy, ĆŒe gdybyƛmy chcieli napeƂnić mlekiem olimpijskie baseny o 10 torach i gƂębokoƛci 2,5 metra, to musielibyƛmy mieć ich ponad 4114 (w jednym basenie mieƛci się ok. 3,5 mln litrĂłw wody)! Polska jest czwartym największym producentem mleka w Unii Europejskiej!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jak dƂugo ƛpią krowy?
29.11.2022

To niesamowite, ale krowy tak naprawdę ƛpią tylko 1 godzinę w ciągu caƂej doby! Poza tym okoƂo 3 godzin ƛpią „powierzchownie”, co oznacza, ĆŒe mają zamknięte oczy, ale nadal ĆŒują pokarm. Potrafią teĆŒ doƛć dƂugo leĆŒeć, spędzając na tej czynnoƛci nawet 14 godzin na dobę. Czy w tym czasie leniuchują? Zdecydowanie nie! Większoƛć czasu spędzają na dokƂadnym przeĆŒuwaniu paszy.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy krowy mają 4 ĆŒoƂądki?
29.11.2022

Krowy nie mają czterech oddzielnych ĆŒoƂądkĂłw, ale jeden narząd z czterema komorami o nazwach: ĆŒwacz, czepiec, księgi i trawieniec. SƂuĆŒÄ… one do odpowiedniego trawienia pokarmu. KaĆŒda z komĂłr speƂnia trochę inne funkcje i finalnie pozwala przetrawić celulozę zawartą w roƛlinach. Zdecydowana większoƛć ssakĂłw nie jest w stanie przyswoić tej substancji i jest to umiejętnoƛć wyƂącznie przeĆŒuwaczy, m.in. krĂłw.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Ser ricotta – najmniej kalorycznym serem 
12.10.2022

Ser ricotta to wƂoski specjaƂ produkowany z serwatki mleka. Swoim wyglądem przypomina twarĂłg, jednak jest znacznie delikatniejszy i nie zawiera soli. Produkt ten uznawany jest za jeden z najmniej  kalorycznych serĂłw. SzczegĂłlnie poleca się go sportowcom, poniewaĆŒ zawiera teĆŒ duĆŒe iloƛci biaƂka, ktĂłre jest niezwykle waĆŒnym budulcem mięƛni.  Ser ricotta ƛwietnie sprawdza się zarĂłwno w wersji na sƂono jak i na sƂodko.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleko dobre na sen
15.09.2022

JeĆŒeli nasze maluchy mają problem zasypianiem, to warto im podać przed snem cieple mleko. Naukowcy udowodnili, ĆŒe mleko faktycznie pomaga w zasypianiu. Dzieje się tak za sprawą aminokwasu – tryptofanu, ktĂłry pomaga w zasypianiu i jest bardzo waĆŒny w prawidƂowym funkcjonowaniu organizmu. Organizm nie produkuje samodzielnie tego związku chemicznego, dlatego musi być on dostarczany w poĆŒywieniu. Tryptofan w organizmie przeksztaƂca się w serotoninę (czyli tzw. hormon szczęƛcia), ktĂłra zwiększa produkcję melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Kwas mlekowy w kosmetologii
14.09.2022

Kwas mlekowy, ktĂłry jest niezwykle ceniony w kosmetologii, naturalnie występuje w produktach mlecznych, takich jak np. jogurty albo zsiadƂe mleko. Kwas mlekowy ma nie tylko wƂaƛciwoƛci nawilĆŒające i zƂuszczające, ale teĆŒ antybakteryjne. Warto zatem sięgać po kosmetyki zawierające ten naturalny kwas.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

NajdroĆŒsze sery ƛwiata 
26.08.2022

Sery rĂłwnieĆŒ moĆŒna zaliczyć do dĂłbr luksusowych, bowiem niektĂłre z nich kosztują naprawdę duĆŒo! Przedstawiamy ser Caciocavallo Podolico, ktĂłrego cena obecnie wynosi ok. 3800 zƂ za kilogram. Ser ten jest popularny w poƂudniowych WƂoszech. W dawnych latach byƂ transportowany wyƂącznie konno, przy jukach, gdzie dojrzewaƂ, dzięki czemu zyskaƂ nazwę „sera koƄskiego”. Ser wyrabia się z mleka pochodzącego od rzadkiego gatunku wƂoskiej krowy o nazwie Podolica. Krowy te są wyjątkowe, poniewaĆŒ dają mleko tylko w maju i  czerwcu.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Czym rĂłĆŒnią się mleka modyfikowane? 
25.08.2022

Mleko modyfikowane to krowie mleko, ktĂłre jest specjalnie zmodyfikowane, by swoim skƂadem i wartoƛciami odĆŒywczymi jak najbardziej przypominać mleko kobiece. Wykorzystywane jest do karmienia niemowląt, w sytuacjach gdy nie moĆŒliwe jest karminie dziecka piersią. Na rynku moĆŒna znaleĆșć mleka modyfikowane rĂłĆŒnych producentĂłw. RĂłĆŒnią się one skƂadem, smakiem i konsystencją, dlatego jeƛli jeden produkt nie spotka się z uznaniem maluszka – warto sprawdzić inne produkty.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak dawniej wykonywano masƂo? 
08.07.2022
Dawniej masƂo robiono ręcznie w specjalnej maselnicy, dawniej zwaną kierznią. Do maselnicy wlewano gęstą ƛmietanę, ktĂłrą ubijano specjalnym kijem z krÄ…ĆŒkiem na koƄcu, aĆŒ ƛmietana zgęstniaƂa. Kiedy zamieniaƂa się w grudki, ubijano coraz wolniej, ĆŒeby powstaƂ jeden  zwarty kawaƂek. Następnie tak powstaƂe masƂo wyciągano z maselnicy i myto tak dƂugo, aĆŒ nie byƂo w nim maƛlanki. Potem formowano je w oseƂkę i masƂo byƂo gotowe do spoĆŒycia.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Z jakiego mleka jest blok czekoladowy? 
07.07.2022
Jednym z ulubionych przysmakĂłw dzieci i dorosƂych od dawien dawna jest dobrze znany blok czekoladowy, ktĂłry często goƛci na naszych stoƂach podczas rĂłĆŒnych uroczystoƛci. SwĂłj charakterystyczny smak zawdzięcza mleku w proszku, ktĂłre powstaje kiedy odparowana zostanie woda z mleka. Znajdziemy w nim duĆŒÄ… zawartoƛć biaƂka, wapnia oraz witaminę A i witaminy z grupy B. Mleko w proszku to rĂłwnieĆŒ podstawa np. lodĂłw, serkĂłw, twaroĆŒkĂłw czy jogurtĂłw. JeĆŒeli szukacie smacznego napoju wystarczy dodać do takiego mleka wody, by stworzyć coƛ naprawdę odĆŒywczego.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Czym zajmują się spóƂdzielnie mleczarskie?
17.06.2022
SpóƂdzielnia mleczarska to  zakƂad, ktĂłry zajmuje się  przede wszystkim skupem i sprzedaĆŒÄ… mleka. Gromadzone i magazynowanie w odpowiednich warunkach mleko, jest następnie dostarczane do producentĂłw wyrobĂłw mlecznych. Częƛć spóƂdzielni nie tylko zajmuje się skupem mleka, ale rĂłwnieĆŒ produkcją przetworĂłw mlecznych. Pierwsza polska spóƂdzielnia mleczarska zostaƂa zaƂoĆŒona w 1882 r. w PawƂówku k. Buku.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak powstaje serek homogenizowany?

16.06.2022
Serek homogenizowany to wyrób z masy twarogowej, powstaƂej z poƂączenia odtƂuszczonego mleka krowiego z kulturami zakwaszającymi i niewielką iloƛcią enzymu podpuszczki. Zalicza się je do serów  twarogowo-kwasowych. W Polsce produkcja sera homogenizowanego rozpoczęƂa się dopiero w 1971 r.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Dojarkę wymyƛlili Egipcjanie

15.06.2022
Ludzie od zarania dziejĂłw starali się uƂatwiać sobie ĆŒycie. Wiedzieliƛcie, ĆŒe pierwszą dojarkę mleka wymyƛlono w Egipcie w 380 r. p.n.e. i uĆŒyto do jej stworzenia kawaƂkĂłw Ƃodyg pszenicy? Prototypem wspóƂczesnych mechanizmĂłw byƂ jednak wynalazek Williama H. Wittmana z 1856 roku. To na jego podstawie rozbudowywano systemy dojarek, ktĂłre znamy wspóƂczeƛnie.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Mleko w neolicie

13.06.2022 Jeƛli wydaje nam się, ĆŒe przetwory mleczne są wspóƂczesnym wynalazkiem, to jesteƛmy w bƂędzie. Mleczne napoje fermentowane, masƂo, rĂłĆŒne sery, byƂy juĆŒ wytwarzane w epoce kamiennej (neolicie) – ok. 6 tys. lat p.n.e. Na terenie obecnych ziem polskich spoĆŒycie mleka zaczęƂo być popularne 2 tys. lat p.n.e., zaƛ sery twarde weszƂy do spoĆŒycia od XV wieku. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Co to znaczy “dobre masƂo”?

25.05.2022 Sklepowe póƂki uginają się od rĂłĆŒnych rodzajĂłw maseƂ. MoĆŒemy wybrać masƂo delikatesowe, wyborowe, ƛmietankowe, stoƂowe, ekstra, czy smakowe. Jakie najlepiej kupić? Pamiętajmy, ĆŒe prawdziwe masƂo powinno być po  prostu tƂuste, zawartoƛć tƂuszczu nie powinna być niĆŒsza niĆŒ 82-85%, przy czym to musi być tƂuszcz mleczny a nie roƛlinny! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak kroić ser?

18.05.2022 Ser naleĆŒy wyjąć z lodĂłwki na 30 minut przed krojeniem, dzięki temu zapewnimy najlepszy aromat i smak produktu. Sery pƂaskie, okrągƂe, kwadratowe, w formie piramidy lub stoĆŒka kroimy tak samo jak tort.  Sery trĂłjkątne przekrajamy ukoƛnie, zaƛ maƂe okrągƂe serki po prostu na póƂ. Sery z kremowym wnętrzem najlepiej się kroi  noĆŒem  z cienkim prostym ostrzem, zanurzonym wczeƛniej w gorącej wodzie  i wytartym bezpoƛrednio przed uĆŒyciem. KaĆŒdy ser naleĆŒy kroić oddzielnym noĆŒem! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

MroĆŒenie sera, czy jest moĆŒliwe?

11.05.2022 OtĂłĆŒ – moĆŒna mrozić ser. Trzeba się jednak liczyć z moĆŒliwoƛcią utraty przez niego swoich walorĂłw smakowych, zapachowych czy zmiany w konsystencji. Jeƛli zamrozimy ser w plastrach, to bardziej  niĆŒ pewne, ĆŒe będzie się kruszyƂ. Zdecydowanie lepiej zamrozić ser w kawaƂkach. Po wyjęciu sera z zamraĆŒarki warto pamiętać, ĆŒe doƛć dƂugo osiąga on temperaturę pokojową. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak przechowywać ser? 02.05.2022 Nie ma jednej prawidƂowej odpowiedzi na pytanie jak przechowywać ser, poniewaĆŒ co gatunek to inne wymagania. NajkrĂłcej moĆŒemy przechowywać sery biaƂe twarogowe, ktĂłre z powodu swojej wilgotnoƛci muszą być spoĆŒyte w ciągu 2 dni od otwarcia. Sery twarde, jak parmezan czy cheddar, dają nam więcej swobody, poniewaĆŒ zamknięte opakowania mogą stać w lodĂłwce od 2 do 4 miesięcy, zaƛ po otwarciu okoƂo 6 tygodni. Sery, jak gouda – naleĆŒy spoĆŒyć w czasie okoƂo 3 tygodni od otwarcia. Sery najlepiej przechowywać owinięte w woskowy papier. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
ZsiadƂe mleko juĆŒ dla maluchĂłw 19.04.2022 ZsiadƂe mleko moĆŒna wprowadzać do diety dzieci juĆŒ od 10-11 miesiąca ĆŒycia. Jest ono bardzo zalecane maluchom ze względu na swĂłj dobroczynny wpƂyw na funkcjonowanie ukƂadu pokarmowego, poniewaĆŒ jest lekkostrawne, Ƃatwo przyswajalne i ma orzeĆșwiające wƂaƛciwoƛci. ZsiadƂe mleko zawiera wiele witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9 i B12), witaminę D, K2, a takĆŒe A. SpoĆŒywanie zsiadƂego mleka wspiera mikroflorę jelit, dzięki czemu bardzo pomaga przy problemach z wyprĂłĆŒnieniami, ktĂłre często występują u maƂych dzieci. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko – agent specjalny do walki z przeziębieniem 11.04.2022 Wiadomo, ĆŒe wiele chorĂłb moĆŒna zwalczać domowymi sposobami, wƛrĂłd nich jest przeziębienie. JuĆŒ nasze prababki dobrze wiedziaƂy, ĆŒe nie ma nic lepszego jak ciepƂe mleko z miodem i czosnkiem, by wygrać z bakteriami i wirusami. Ten smaczny napĂłj pomoĆŒe nam pokonać objawy przeziębienia, wzmocni odpornoƛć i zapewni szybszy powrĂłt do zdrowia. Mleko zawiera wiele mineraƂów (jak wapƄ, magnez, potas, czy cynk) niezbędnych do prawidƂowego dziaƂania naszego ukƂadu odpornoƛciowego, zaƛ czosnek to naturalny antybiotyk. Do leczniczych wƂaƛciwoƛci miodu chyba nikogo juĆŒ nie trzeba przekonywać. Razem – są niezastąpionymi sprzymierzeƄcami w chorobie. Zatem smacznego! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy pleƛƄ na serze zawsze jest bezpieczna? 01.04.2022 PleƛƄ na serze nie dziwi nas specjalnie, zwƂaszcza jeƛli mamy do czynienia z serami pleƛniowymi. Tymczasem nie zawsze jest ona poĆŒÄ…dana, czasem moĆŒe być wręcz duĆŒym niebezpieczeƄstwem dla naszego zdrowia. Pamiętać naleĆŒy, ĆŒe jeƛli pleƛƄ pojawi się na serze miękkim, czyli takim bez skĂłrki, jak np. twarĂłg oznacza to, ĆŒe nie nadaje się on do spoĆŒycia. Ta sama zasada dotyczy serĂłw w plastrach czy tarkowanych. W tych serach pleƛƄ przenika gƂęboko do wnętrza. A co gorsza towarzyszą jej często bardzo niebezpieczne bakterie jak listeria, brucella, salmonella i E. coli. Taki ser nie nadaje się do spoĆŒycia i zawsze trzeba go wyrzucić. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko na oparzenia sƂoneczne 21.03.2022 Mleko ma wiele zastosowaƄ. Okazuje się, ĆŒe jest na przykƂad niezastąpione w walce z oparzeniami sƂonecznymi. Kiedy przesadzimy ze sƂoƄcem i piecze nas skĂłra, wystarczy przyƂoĆŒyć do niej na kilkanaƛcie minut wacik nasączony mlekiem, albo posmarować  kwaƛną ƛmietaną, maƛlanką  lub kefirem naturalnym. Mleko, dzięki swoim wƂaƛciwoƛciom ochƂadza skĂłrę, zmiękcza ją i przywraca prawidƂowe pH, zaƛ tƂuszcz zawarty w mleku przyspiesza gojenie oparzeƄ sƂonecznych. Jeƛli oparzymy język gorącym napojem, przepƂukanie wĂłwczas ust zimnym mlekiem przynosi wyraĆșną ulgę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Ser podpuszczkowy 17.03.2022 PrĂłbowaliƛcie kiedyƛ sera podpuszczkowego? Jest delikatny w smaku, ma cudowny aromat  i sprawdza się nie tylko do kanapek, ale teĆŒ wielu daƄ na ciepƂo i zimno.  Powstaje on z krowiego mleka, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy mieć mleko, podpuszczkę i chlorek wapnia oraz trochę czasu, by mĂłc cieszyć się jego oryginalnym smakiem.  Warto pamiętać, ĆŒe ser podpuszczkowy powinien klika dni dojrzewać, poniewaĆŒ to jak dƂugo poczekamy z degustacją wpƂywa na jego aromat, konsystencję i kolor. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Sery podhalaƄskie 09.03.2022 Podhale sƂynie przede wszystkim z oscypkĂłw, ktĂłre oryginalnie przyrządzone – powinny być wykonane z owczego mleka.  Tymczasem większoƛć kupowanych „oscypkĂłw” jest zrobionych z mleka krowiego. Czy w takiej sytuacji moĆŒemy je nazywać wciÄ…ĆŒ oscypkami? Jeƛli zawartoƛć mleka krowiego przekracza 40% – nie mamy do czynienia z oscypkiem, a serem podhalaƄskim. Bogactwo gatunkĂłw serĂłw podhalaƄskich zachwyci niejednego smakosza. NiektĂłre są robione w tym samych formach co tradycyjne oscypki, dlatego bardzo przypominają je wyglądem. Sery podhalaƄskie doskonale smakują, zwƂaszcza w wersji wędzonej. Mają duĆŒo Ƃagodniejszy smak niĆŒ sery owcze. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Co wspĂłlnego ma ser z miƂoƛcią? 03.03.2022 Czy ser pleƛniowy moĆŒe mieć coƛ wspĂłlnego z miƂoƛcią? Oczywiƛcie, ĆŒe tak. Ernesto Carpenedo, wƂoski wytwĂłrca sera, postanowiƂ w wyjątkowy sposĂłb powiedzieć swojej ĆŒonie jak bardzo ją kocha. StworzyƂ dla niej nowy gatunek sera – Blu’61 i podarowaƂ go maĆ‚ĆŒonce z okazji 50 rocznicy ƛlubu. Ten wyjątkowy ser produkowany jest z krowiego mleka.  Musi on leĆŒakować przez co najmniej 3 miesiące, a swĂłj aromat zawdzięcza procedurze produkcji, zgodnie z ktĂłrą moczony jest w winie – zaƛ od gĂłry pokryty kanadyjską ĆŒurawiną nasączoną rĂłwnieĆŒ winem. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Muzeum Sera w Parmie 15.02.2022 MiƂoƛnikom sera polecamy wizytę w Muzeum Sera w Parmie, czyli wƂoskiej miejscowoƛci, w ktĂłrej benedyktyƄscy zakonnicy rozpoczęli wieki temu produkcję wyjątkowego parmezanu! A dlaczego wyjątkowego? PoniewaĆŒ jest on cennym ĆșrĂłdƂem skoncentrowanego wapnia (porcja 50 g sera pokrywa aĆŒ w 55% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), ktĂłry jest szczegĂłlnie waĆŒny dla dzieci, czy kobiet w ciÄ…ĆŒy. Ser ten jest teĆŒ bogaty w fosfor, cynk, magnes, miedĆș i selen, a takĆŒe witaminy B12, B2 i A. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Sery – niezastąpione skƂadniki zup 7.02.2022 Zupy najczęƛciej zagęszczamy ƛmietaną, mąką lub zasmaĆŒką. Tymczasem fantastycznie sprawdzi się w tej roli serek topiony i serek mascarpone. Oba sery nie tylko nadadzą zupie delikatnej, kremowej konsystencji, ale teĆŒ podniosą walory smakowe. Jak zagęƛcić zupę takimi serkami? DokƂadnie tak samo jak ƛmietaną, czyli odlewamy trochę zupy i po jej wystudzeniu dodajemy serek, mieszamy i wlewamy z powrotem do zupy, ktĂłrej juĆŒ nie gotujemy. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
4000 odsƂon ĆŒĂłĆ‚tego sera 31.01.2022 Wiedzieliƛcie, ĆŒe na ƛwiecie jest ponad 4000 gatunkĂłw ĆŒĂłĆ‚tego sera ? Badacze poƛwiadczają, ĆŒe pierwszy ser powstaƂ prawdopodobnie okoƂo 7500 roku p.n.e. i przypominaƂ swoją konsystencją wspóƂczesną mozzarellę. Co ciekawe – zostaƂ on odkryty na terenie dzisiejszych Kujaw, czyli to my moĆŒemy uwaĆŒać się za praojcĂłw i pramatki tych wyjątkowych specjaƂów.  Warto przypomnieć, ĆŒe przez wieki pracowano nad zmniejszeniem laktozy w mleku, poniewaĆŒ dawniej ludzie znacznie gorzej ją tolerowali niĆŒ obecnie. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Krowy z monstrualnymi rogami 27.01.2022 Wiecie, ĆŒe dotychczas na ƛwiecie zidentyfikowano okoƂo 1500 ras bydƂa? DokƂadniej poznano okoƂo 300 ras. Poznajcie Watussi – rasę bydƂa domowego  hodowanego w Afryce. Jej nazwa pochodzi od plemienia Tutsi, ktĂłrego czƂonkowie bardzo ją cenią. Jest to rasa mleczna i dla wielu plemion posiadanie tych krĂłw jest miernikiem bogactwa. Krowy tej rasy mają wyjątkowe, imponujące rogi. Są one wręcz monstrualne i osiągają aĆŒ 1,6 metra dƂugoƛci! Takie cuda w Europie moĆŒna zaobserwować wyƂącznie w ogrodach zoologicznych. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Jedz ser na dobre samopoczucie 24.01.2022 Jeƛli szukacie dobrego sposobu na poprawę humoru – polecamy ser ĆŒĂłĆ‚ty! To wƂaƛnie on piastuje zaszczytne czoƂowe miejsca w rankingach produktĂłw pozytywnie wpƂywających na nasze samopoczucie.  Ser ĆŒĂłĆ‚ty jest bogaty w tryptofan – wyjątkowy aminokwas, ktĂłry wzmacnia nasz ukƂad nerwowy i pomaga w wytwarzaniu serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęƛcia. Warto pamiętać, ĆŒe ser ĆŒĂłĆ‚ty zawiera teĆŒ cenne mineraƂy jak cynk, wapƄ czy miedĆș oraz wiele witamin, ktĂłre są niezwykle waĆŒne dla prawidƂowego funkcjonowania naszego organizmu. Zatem, im więcej będziemy spoĆŒywali ĆŒĂłĆ‚tego sera – tym większą mamy szansę na dobre samopoczucie! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czy wiesz, ĆŒe mleko nawilĆŒa skĂłrę? Czy wiesz, ĆŒe kazeina zawarta w mleku ma wƂaƛciwoƛci nawilĆŒające, a proteiny wzmacniają naskĂłrek i dziaƂają ujędrniająco. Ponadto mleko neutralizuje  wolne rodniki, co prowadzi do opĂłĆșnia procesy starzenia się skĂłry. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czy wiesz, ĆŒe nabiaƂ zapobiega osteoporozie? Picie mleka i spoĆŒywanie produktĂłw mleczarskich przyczynia się do uniknięcia zarĂłwno osteoporozy, jak teĆŒ raka okrÄ™ĆŒnicy i nadciƛnienia. Wszystko to za sprawą mleka, ktĂłre stanowi waĆŒne ĆșrĂłdƂo peƂnowartoƛciowego biaƂka, ktĂłre jest dobrze przyswajane przez nasz organizm oraz posiada wzorcowy skƂad jakoƛciowy i iloƛciowy aminokwasĂłw egzo- i endogennych. Ponadto o jego wartoƛci odĆŒywczej decydują rĂłwnieĆŒ inne skƂadniki pokarmowe takie jak wapƄ, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Mleko i produkty mleczne

Produkty mleczne dostarczają waĆŒnych skƂadnikĂłw odĆŒywczych dla ludzi w kaĆŒdym wieku, ale są szczegĂłlnie waĆŒne dla maƂych dzieci. Mleko, sery twarde i jogurty są gƂównymi dostawcami wapnia budującego koƛci w (patrz WapƄ) i są rĂłwnieĆŒ bogate w biaƂko, ktĂłre jest waĆŒne dla rosnących koƛci dzieci. NaleĆŒy dÄ…ĆŒyć do zapewnienia dzieciom okoƂo trzech porcji nabiaƂu kaĆŒdego dnia, w postaci napoju mlecznego lub w formie daƄ na bazie mleka, sera twardego lub jogurtu. OprĂłcz wapnia i biaƂka, mleko zawiera witaminy B2, B12 i jod, a takĆŒe fosfor i potas. Jeƛli Twoje dziecko nie lubi pić mleka, postaraj się zapewnić mu wybĂłr innych produktĂłw mlecznych, takich jak sery twarde i jogurty. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jakie mleko?

Między 1 a 2 rokiem ĆŒycia zaleca się, aby maluchy piƂy mleko peƂne, a nie odtƂuszczone lub póƂtƂuste. W porĂłwnaniu z mlekami o niĆŒszej zawartoƛci tƂuszczu, mleko peƂne dostarcza dodatkowej energii i tƂuszczu, ktĂłre są waĆŒne dla rosnących dzieci. Od drugiego roku ĆŒycia moĆŒna zacząć wprowadzać mleko póƂtƂuste, jeƛli dziecko spoĆŒywa rĂłĆŒnorodne pokarmy i dobrze się rozwija, w przeciwnym razie naleĆŒy pozostać przy mleku peƂnym. Mleko odtƂuszczone i mleko o zawartoƛci 1% tƂuszczu nie są odpowiednie jako gƂówne napoje dla dzieci poniĆŒej piątego roku ĆŒycia. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Mleko a wapƄ

Mleko, sery twarde i jogurty są gƂównymi dostawcami wapnia i jodu w diecie. DzieciƄstwo to waĆŒny okres dla wzrostu i rozwoju, a uzyskanie wystarczającej iloƛci wapnia jest istotną częƛcią budowy koƛci. Produkty mleczne są rĂłwnieĆŒ doskonaƂym ĆșrĂłdƂem biaƂka, ktĂłre jest waĆŒne dla rosnących koƛci i mięƛni. Ć»ywnoƛć z grupy produktĂłw mlecznych zawiera rĂłwnieĆŒ inne waĆŒne skƂadniki odĆŒywcze, takie jak witamina B12, ryboflawina (znana rĂłwnieĆŒ jako witamina B2), fosfor i potas. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleko a trądzik

Czy istnieje związek między nabiaƂem, a trądzikiem?  NiezaleĆŒnie od tego, czy jest to trądzik, tƂusta skĂłra, produkty mleczne często są niesƂusznie obwiniane za wywoƂywanie chorĂłb skĂłry lub zaostrzanie ich objawĂłw. OgĂłlnie rzecz biorąc, eksperci ds. SkĂłry zgadzają się, ĆŒe nie ma wystarczających dowodĂłw, aby sugerować wyraĆșny związek między nabiaƂem a trądzikiem, a nabiaƂ nie jest gƂównym czynnikiem wywoƂującym problemy skĂłrne u większoƛci ludzi.  Na przykƂad, wedƂug Brytyjskiego Stowarzyszenia DermatologĂłw, istnieje niewiele dowodĂłw na to, ĆŒe jakikolwiek pokarm powoduje trądzik lub ĆŒe wpƂywają na niego hormony zawarte w produktach mlecznych. Podobnie, jeƛli chodzi o trądzik rĂłĆŒowaty – stan, ktĂłry powoduje zaczerwienienie skĂłry, zwƂaszcza na twarzy – Brytyjskie Stowarzyszenie DermatologĂłw wskazuje gorące napoje, alkohol i pikantne potrawy jako moĆŒliwe wyzwalacze, ale nie wspomina o produktach mlecznych. Rzeczywistoƛć jest taka, ĆŒe ​​zamiast szkodliwego dla skĂłry nabiaƂ, rĂłĆŒne produkty mleczne dostarczają szeregu skƂadnikĂłw odĆŒywczych, takich jak cynk, jod oraz witaminy A i B2, ktĂłre są potrzebne do utrzymania zdrowej skĂłry.  Na przykƂad mleko i jogurt zawierają witaminy B2 i jod, a ser Cheddar jest ĆșrĂłdƂem witaminy A i cynku. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, ĆŒe ser ĆŒĂłĆ‚ty poprawia nastrĂłj?

Naukowcy podają, ĆŒe ser ĆŒĂłĆ‚ty w swoim skƂadzie oprĂłcz duĆŒej iloƛci wapnia, wielu witamin i mineraƂów zawiera rĂłwnieĆŒ tryptofan, ktĂłry wzmacnia ukƂad nerwowy, bierze udziaƂ w produkowaniu serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczęƛcia. Zwiększenie spoĆŒycia sera ĆŒĂłĆ‚tego przyczyni się do poprawy samopoczucia i sprawi, ĆŒe będziemy częƛciej się uƛmiechać. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, ĆŒe..

Dzieci poniĆŒej piątego roku ĆŒycia potrzebują maƂych, poĆŒywnych posiƂkĂłw ze zdrowymi przekąskami pomiędzy nimi. Najlepszym sposobem na zapewnienie w pokarmach wszystkich skƂadnikĂłw odĆŒywczych jest podawanie im szerokiej gamy pokarmĂłw bogatych w skƂadniki odĆŒywcze. Pamiętaj, ĆŒe doskonale wpisują się tutaj produkty mleczne, ktĂłre dostarczają moc witamin i mineraƂów. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Potrawy z sera

Przygotowując potrawy z wykorzystaniem sera, pamiętaj aby dodawać ser na koƄcu przygotowania posiƂkĂłw, szczegĂłlnie do sosĂłw i zup. Pieczone potrawy lub zapiekanki naleĆŒy posypać startym/rozdrobnionym serem w ciągu ostatnich 10 minut pieczenia, a podczas przygotowywania mięsa do burgera ser naleĆŒy poƂoĆŒyć okoƂo 2 minuty przed usunięciem mięsa z patelni, dzięki czemu ser Ƃadnie się roztopi. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy wiesz, ĆŒe..

Jeƛli chodzi o cukier zawarty w produktach mlecznych, to mleko – odtƂuszczone, 1% tƂuszczu, póƂtƂuste i 3,2%- nie zawiera dodatku cukru.  Wszystkie zawarte w nich cukry występują naturalnie w postaci laktozy.  To samo dotyczy zwykƂego, niesƂodzonego jogurtu. Twierdzenia, ĆŒe mleko jest peƂne cukru, pomijają rĂłwnieĆŒ inny charakter naturalnie występujących cukrĂłw w porĂłwnaniu z cukrami dodanymi lub wolnymi.  NHS informuje, ĆŒe cukier występujący naturalnie w mleku, owocach i warzywach nie wlicza się do liczby „wolnego cukru”. Do niektĂłrych smakowych jogurtĂłw lub napojĂłw na bazie mleka moĆŒna dodać cukier.  Iloƛć moĆŒe się rĂłĆŒnić w zaleĆŒnoƛci od marki, ale cukry są zawsze oznaczone na panelu ĆŒywieniowym, dzięki czemu moĆŒna zobaczyć, ile zawiera produkt.  Twarde sery, takie jak Cheddar, w ogĂłle nie zawierają cukrĂłw. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, ĆŒe..

Jeƛli podgrzejesz jogurt zbyt szybko, rozdzieli się on na twarĂłg i serwatkę, a nadmierne wymieszanie jogurtu moĆŒe spowodować jego rozpad i rzadkoƛć. Dodaj jogurt do swoich receptur, aby zachować jego bogatą i kremową konsystencję! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, jak przechowywać ser?

Iloƛć czasu i sposoby przechowywania sera zaleĆŒÄ… od jego rodzaju.  Postępuj zgodnie z tymi wskazĂłwkami, aby prawidƂowo przechowywać ser i nie zapomnij dodać sera do swoich ulubionych potraw! Twardy ser  po otwarciu moĆŒe być przechowywany w lodĂłwce, szczelnie zawinięty, przez 3-4 tygodnie. Twardy ser moĆŒna rĂłwnieĆŒ zamraĆŒać, ale jego konsystencja i smak mogą z czasem stracić na jakoƛci.  Twardy ser moĆŒne wytrzymać 3-4 tygodnie ciasno zawinięty w lodĂłwce, a pleƛƄ z twardego sera moĆŒna usunąć, wycinając wokóƂ niego centymetr kwadratowy – resztę moĆŒna bezpiecznie zjeƛć! Im bardziej miękki ser, tym krĂłtszy okres przydatnoƛci do spoĆŒycia – serek ƛmietankowy moĆŒna przechowywać do dwĂłch tygodni, a ricotta i twaroĆŒek tylko tydzieƄ.  Kobiety w ciÄ…ĆŒy, maƂe dzieci, osoby starsze i osoby z osƂabionym ukƂadem odpornoƛciowym nie powinny spoĆŒywać niepasteryzowanych serĂłw ani miękkich serĂłw, takich jak camembert, brie, pleƛƄ pleƛniowa itp. Ser topiony do smarowania moĆŒna przechowywać w lodĂłwce przez 3-4 tygodnie po otwarciu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleczny sekret

Chcesz aby twoje zupy byƂy smaczne? UĆŒyj mleka zamiast wody, aby przygotować bardziej kremowe zupy  i bardziej poĆŒywną gorącą czekoladę.  Stosowanie mleka moĆŒe rĂłwnieĆŒ dodać bogactwa, kruchoƛci i wilgoci do ciasta chlebowego i innych wypiekĂłw. Ugotuj bardziej puszystą jajecznicę i omlety, dodając okoƂo 2 ƂyĆŒek mleka do kaĆŒdego ubitego jajka! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Tajemnice przechowywania mleka

Dodanie mleka jako skƂadnika sprawi, ĆŒe Twoje potrawy będą bogatsze i bardziej poĆŒywne, ale pamiętaj, aby odpowiednio przechowywać mleko, aby jak najlepiej go wykorzystać! Jeƛli jesteƛ w sklepie sięgaj po mleko jak juĆŒ koƄczysz zakupy, po to aby dostarczyć je do domu jeszcze zimne.  Przechowuj mleko i inne produkty mleczne w lodĂłwce w temperaturze poniĆŒej 40 ° F, ale nie przechowuj mleka w drzwiach lodĂłwki, gdzie jest podatne na cieplejsze powietrze podczas otwierania i zamykania drzwi.  Pamiętaj, aby nowe pojemniki na mleko otwierać w tej samej kolejnoƛci, w jakiej je kupiƂeƛ, patrząc na datę przydatnoƛci. Aby zachować ƛwieĆŒoƛć, przechowuj mleko w oryginalnym pojemniku.  Mleka wylanego z pojemnika nigdy nie naleĆŒy wlewać z powrotem do oryginalnego pojemnika.  Czasami mleko przechowywane w lodĂłwce moĆŒe wchƂonąć inne smaki, ale nadal moĆŒna je pić!  Trzymaj pojemnik bezpiecznie zamknięty, aby temu zapobiec. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jogurtowa tajemnica

Czy wiesz, ĆŒe jogurt to nie tylko produkt do bezpoƛredniego uĆŒycia lub dodatek do deserĂłw i saƂatek ale takĆŒe wspaniaƂy skƂadnik do gotowania i pieczenia?  Niekiedy moĆŒe się zdarzy, ĆŒe nie wykorzystamy caƂoƛci jogurtu. Co moĆŒemy z tym zrobić? Po otwarciu opakowania jogurt moĆŒna przechowywać przez kilka dni, naleĆŒy pamiętać aby przechowywać go z ponownie uszczelnioną folią (lub w szczelnie zamkniętym pojemniku), celem nie dopuszczenia do wilgoci i innych zanieczyszczeƄ. Jogurt naleĆŒy uĆŒywać tylko przed upƂywem daty waĆŒnoƛci zanotowanej na pojemniku. Okres przydatnoƛci do spoĆŒycia jogurtu moĆŒna wydƂuĆŒyć o 1-2 miesiące, jeƛli jest przechowywany w zamraĆŒarce;  jednak po rozmroĆŒeniu moĆŒna zauwaĆŒyć inny wygląd i teksturę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, ĆŒe..

Istnieją pewne twierdzenia, ĆŒe mleko powoduje cukrzycę, jednak badania sugerują, ĆŒe moĆŒe być wręcz przeciwnie! Jeƛli chodzi o cukrzycę typu 2, badania pokazują, ĆŒe większe spoĆŒycie produktĂłw mlecznych, zwƂaszcza jogurtu, moĆŒe pomĂłc w ochronie przed tą chorobą. Ostatecznie najlepszą radą, ktĂłrej naleĆŒy przestrzegać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u naszego dziecka, jest osiągnięcie i utrzymanie zdrowej wagi, większa aktywnoƛć fizyczna oraz stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, w ktĂłrej produkty mleczne odgrywają waĆŒną rolę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz jak powstaje mleko?

ZwykƂe mleko ma naturalne wartoƛci odĆŒywcze! W procesie obrĂłbki ƛwieĆŒego mleka zachodzi rĂłwnieĆŒ niewiele zmian i nic nie jest do niego dodawane. Po pierwsze, mleko jest pasteryzowane w celu zniszczenia szkodliwych bakterii, tak aby moĆŒna je byƂo bezpiecznie pić. Oznacza to jedynie, ĆŒe mleko jest bardzo szybko podgrzewane, a następnie ponownie schƂadzane. Następnie mleko jest rozdzielane na częƛć kremową i pƂynną. Te częƛci są następnie ponownie mieszane, aby moĆŒna byƂo znormalizować iloƛć tƂuszczu w mleku, w zaleĆŒnoƛci od tego, czy ma być ono sprzedawane jako peƂne, póƂtƂuste, 1% czy odtƂuszczone. Wreszcie, większoƛć mleka jest homogenizowana, aby rozbić kuleczki tƂuszczu, tak aby nie oddzielaƂy się i nie unosiƂy na powierzchni, tworząc warstwę ƛmietany. Polega to po prostu na przepchnięciu mleka przez dyszę pod wysokim ciƛnieniem – trochę jak wÄ…ĆŒ elektryczny – co powoduje rozbicie kuleczek tƂuszczu i rĂłwnomierne ich rozproszenie w mleku. Tak więc, podczas gdy mleko moĆŒe być poddawane wielu rĂłĆŒnym procesom w zaleĆŒnoƛci od produktu koƄcowego, twierdzenia, ĆŒe zwykƂe mleko jest peƂne dodatkĂłw, nie są prawdziwe. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, ĆŒe ser ĆŒĂłĆ‚ty znakomicie wpƂywa na zęby?

Plasterki sera ĆŒĂłĆ‚tego nie tylko zawierają duĆŒo wapnia i fosforu, ktĂłre wzmacniają zęby ale rĂłwnieĆŒ podnoszą pH pƂytki nazębnej. Dzięki temu obniĆŒa się ryzyko prĂłchnicy oraz zapalenia dziąseƂ. Co więcej juĆŒ 2 plasterki sera ĆŒĂłĆ‚tego zaspokajają poƂowę dziennego zapotrzebowania na wapƄ  u dzieci. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mozarella – “ser bogĂłw” 
18 lutego 2021

Legenda gƂosi, ĆŒe przepis przygotowania mozzarelli byƂ wielkim sekretem nimfy o imieniu Bapti-Palia, ktĂłra codziennie doiƂa dzikie bawolice, przygotowywaƂa ser i ofiarowywaƂa go bogom. Stąd teĆŒ ser ten szybko zacząƂ być nazywamy „serem bogĂłw”. Dobra wiadomoƛć jest taka, ĆŒe dziƛ nie trzeba juĆŒ powtarzać rytuaƂu nimfy, aby rozkoszować się tym przysmakiem. Na rynku dostępnych jest wiele serĂłw typu mozzarella oferowanych przez polskich producentĂłw. Warto po nie sięgać, bowiem ser mozzarella, robiony obecnie przede wszystkich z mleka krowiego,  ma niezwykle delikatny smak a jego konsystencja fantastycznie nadaje się do wielu zastosowaƄ w kuchni. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czym jest laktoza? 
17 lutego 2021

Laktoza to cukier, ktĂłry występuje w mleku wszystkich ssakĂłw, stąd teĆŒ często zwany jest cukrem mlecznym.  Ten węglowodĂłr skƂadający się z glukozy i galaktozy jest niezastąpionym ĆșrĂłdƂem energii.  Poza swoimi funkcjami energetycznymi peƂni szereg dodatkowych waĆŒnych funkcji:  pomaga przy wchƂanianiu wapnia, posiada wƂaƛciwoƛci probiotyczne stymulując zdrową mikroflorę jelitową, wpƂywa na motorykę jelit oraz odĆŒywia ich komĂłrki.  Galaktoza, ktĂłra powstaje w wyniku rozpadu laktozy,  jest waĆŒnym czynnikiem budulcowym ukƂadu nerwowego. Warto pamiętać, ĆŒe bardzo duĆŒe stÄ™ĆŒenie laktozy znajdziemy w krowim mleku i produktach mlecznych (od 4,6 do 4,9%). Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? 
20 stycznia 2021

Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? Wiedzieliƛcie, ĆŒe jogurt naturalny byƂ znany juĆŒ blisko 7 tysięcy lat temu? Wynaleziony przez przypadkową fermentację staƂ się hitem wielu tysiącleci. Czy sƂusznie? Absolutnie tak!  Jest niezastąpionym produktem podczas odchudzania, dzięki zawartym w nim szczepom bakterii wspiera ukƂad pokarmowy, jest znakomitym ĆșrĂłdƂem wapnia, witamin i mineraƂów, wspiera odpornoƛć. Wykazuje rĂłwnieĆŒ dziaƂanie osƂonowe podczas stosowania antybiotykoterapii.  To jednak nie koniec jego cudownych wƂaƛciwoƛci, bowiem od lat jest wykorzystywany  takĆŒe w kosmetologii. Warto zatem po niego sięgać jak najczęƛciej. A wybĂłr jest szeroki, bo producenci przeƛcigają się w pomysƂach oferując nie tylko jogurty naturalne, ale teĆŒ typu greckiego, owocowe, pitne, z probiotykami, czy rĂłĆŒnymi dodatkami jak zboĆŒa lub orzechy. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy mleko pasteryzowane moĆŒna pić bez gotowania?
10 grudnia 2020

Mleko pasteryzowane jest produktem bezpiecznym do bezpoƛredniego spoĆŒycia. Celem procesu  pasteryzacji jest obrĂłbka termiczna mleka, mająca na celu zmniejszenie liczby drobnoustrojĂłw chorobotwĂłrczych. Stąd teĆŒ przestrzega się przed piciem surowego mleka (prosto od krowy), niepoddanego procesowi pasteryzacji, poniewaĆŒ moĆŒe ono zawierać groĆșne dla zdrowia bakterie. Tymczasem proces pasteryzacji nie powoduje istotnych zmian fizykochemicznych i organoleptycznych mleka. Co waĆŒne, w przemyƛle spoĆŒywczym  mleko pasteryzowane jest uznawane za produkt ƛwieĆŒy i nisko przetworzony. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy pleƛƄ na serze jest bezpieczna dla zdrowia?
9 grudnia 2020

Sery pleƛniowe są nie tylko smaczne, ale teĆŒ niezwykle cenione w ƛwiecie kulinarnym. NiektĂłrzy boją się jednak ich spoĆŒywania w obawie o zatrucie. Tymczasem zielona lub niebieska pleƛƄ wewnątrz serĂłw jak i ta biaƂa na powierzchni jest caƂkowicie bezpieczna, poniewaĆŒ nie jest ona grzybem chorobotwĂłrczym! Sery pleƛniowe nie tylko ƛwietnie smakują, ale teĆŒ znakomicie prezentują się na talerzu. Wyƛmienicie nadają się rĂłwnieĆŒ do wielu potraw. Warto pamiętać, ĆŒe są teĆŒ ĆșrĂłdƂem Ƃatwo przyswajalnego biaƂka, a takĆŒe wielu witamin i mineraƂów. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


MasƂo klarowane nie zawiera biaƂka i laktozy
9 grudnia 2020

MasƂo klarowane to ƛwietna alternatywa dla osĂłb, ktĂłre muszą unikać w diecie biaƂka zwierzęcego lub cierpią na nietolerancję laktozy, poniewaĆŒ proces jego wytwarzania eliminuje  zarĂłwno biaƂka jak i laktozę. Jak zatem uzyskać takie masƂo? Wystarczy rozpuƛcić w rondelku kostkę masƂa z mleka krowiego, następnie zebrać powstaƂą na powierzchni pianę i zlać ĆŒĂłĆ‚ty pƂyn do oddzielnego naczynia, tak by w rondelku na dnie pozostaƂ zgromadzony osad. Niewątpliwą zaletą tego masƂa jest delikatny orzechowy smak oraz to, ĆŒe nadaje się zarĂłwno do gotowania, pieczenia jak i smaĆŒenia. A do tego ma dƂugi termin przydatnoƛci do spoĆŒycia! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Mleko UHT czy pasteryzowane – ktĂłre wybrać?
8 grudnia 2020

Jeƛli zastanawiacie się, ktĂłre mleko lepiej wybrać: pasteryzowane czy UHT  juĆŒ podpowiadamy! Obie metody  obrĂłbki mleka rĂłĆŒnią się tylko temperaturą ogrzewania i jego czasem (pasteryzacja: 71 0 C, min.  15 sekund, metoda UHT  135-150 0C  min.2 sekundy).  Jednak bez względu na stosowaną metodę w mleku  praktycznie nie zmienia się zawartoƛć laktozy, mineraƂów, biaƂka oraz tƂuszczu.  Wysokoƛć temperatury ogrzewania ma niewielki wpƂyw na witaminy zawarte w mleku, w przypadku UHT częƛciowemu zniszczeniu  ulegnie witamina C i folacyna. Niewątpliwą zaletą mleka UHT jest jego dƂuĆŒszy termin waĆŒnoƛci, poniewaĆŒ jest ono bardziej trwaƂe w przechowywaniu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Co siedzi w kefirze?
16 listopada 2020

Kefir to doskonaƂy napój, bardzo Ƃatwostrawny, wspomagający oczyszczanie organizmu i wspierający jego odpornoƛć. Za zapach kefiru oraz jego skƂad odpowiedzialny jest proces fermentacji. Czym napój jest dojrzalszy tym mniej zawiera laktozy, a tym samym staje się bardziej dostępny dla osób z nietolerancją tego cukru. Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, dochodzi do rozpadu pewnych biaƂek mleka, dzięki czemu kefir jest bardzo Ƃatwostrawny. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Ser ĆŒĂłĆ‚ty to wapniowa bomba
14 listopada 2020

Ser ĆŒĂłĆ‚ty zawiera duĆŒo więcej wapnia niĆŒ ser twarogowy. W 100 gramach chudego twarogu znajduje się 94 mg wapnia, a w 100 gramach sera ĆŒĂłĆ‚tego tƂustego np. edamskiego nawet 867 mg. Bogate w wapƄ są rĂłwnieĆŒ: ser gouda (807 mg), cheddar (703 mg) oraz feta (500 mg). Ponadto, wapƄ z serĂłw ĆŒĂłĆ‚tych jest Ƃatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, poniewaĆŒ wiÄ…ĆŒe się z jednym z biaƂek – kazeiną. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


ƻóƂty ser do walki z prĂłchnicą
13 listopada 2020

Jeƛli masz ochotę na podjadanie – sięgnij po ĆŒĂłĆ‚ty ser. Nie tylko jest pyszny, ale teĆŒ idealnie nadaje się na maƂy gƂód w ciągu dnia. Dodatkowo ochrania zęby przed prĂłchnicą. JuĆŒ w 3 minuty od spoĆŒycia doprowadza do wzrostu pH w jamie ustnej, neutralizując tym samym jej ƛrodowisko. Nie naleĆŒy zapominać rĂłwnieĆŒ, ĆŒe ser nie zawiera duĆŒo cukru, za to jest niezwykle bogaty w wapƄ i biaƂko – dwa skƂadniki niezbędne do zdrowia naszych zębĂłw – zwƂaszcza zapewnienia twardoƛci ich szkliwa. Zatem w imię zmniejszenia ryzyka prĂłchnicy i uniknięcia zapalenia dziąseƂ – podjadajmy ĆŒĂłĆ‚ty ser! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Parmezan
25 paĆșdziernika 2020

Czy wiecie, ĆŒe jest taki rodzaj sera bez ktĂłrego trudno sobie wyobrazić wƂoską kuchnię. Nazywa się on parmezan. To bardzo twardy ser, ktĂłry zawiera duĆŒo biaƂka i wykazuje dziaƂanie probiotyczne i prebiotyczne. Parmezan to takĆŒe ƛwietne ĆșrĂłdƂo wapnia (1380 mg/100 g) – 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten skƂadnik w ponad stu proc. W tym serze znajdziemy rĂłwnieĆŒ sporą iloƛć witaminy A, odpowiedzialnej za prawidƂowe widzenie, zapewniającej zdrowy stan skĂłry. Nie kaĆŒdy wie, ĆŒe najdroĆŒsze jego odmiany dojrzewają nawet 3 lata. Zatem smacznego! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Serowa etykieta
24 paĆșdziernika 2020

Serowa etykieta KaĆŒdy nas uczyƂ się w dzieciƄstwie dobrych manier czy stole czyli tzw. etykiety. Podobnie rzecz się ma przy ukƂadaniu deski serĂłw. Tutaj teĆŒ obowiązuje pewna etykieta. OtĂłĆŒ sery wykƂada się zgodnie z ruchem wskazĂłwek zegara. NaleĆŒy zacząć od lekkich, zakoƄczyć na bardziej wyrazistych, ciÄ™ĆŒkich i ostrych. Do stworzenia smakowitej serowej kompozycji  najlepiej uĆŒyć  od 3 do 5 gatunkĂłw sera. Warto pamiętać, by kroić je bezpoƛrednio przez podaniem – dzięki temu zachowają ƛwieĆŒoƛć, ale z lodĂłwki powinniƛmy wyjąć sery na ok. 45-60 min. przed spoĆŒyciem. Na desce najlepiej się komponują z winogronami i orzechami. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Mleczna herbatka po angielsku
28 wrzeƛnia 2020

Jeƛli chcesz poczuć się jak w Anglii koniecznie o godz. 17.00 sięgnij po filiĆŒankę herbaty z mlekiem. Anglicy piją herbatę bardzo chętnie, nawet 6-7 razy dziennie. Jednak ta wypita o 5 po poƂudniu jest wręcz obowiązkowa, bo to rytuaƂ zakoƄczenia dnia pracy! Zatem jak prawidƂowo przygotować ten cudowny napĂłj? Zaleca się brytyjskim zwyczajem, by najpierw do filiĆŒanki nalać trochę mleka a potem dolać gorącej czarnej herbaty. Dzięki temu mleko będzie rĂłwnomiernie ogrzane i się nie zwaĆŒy. A na koniec maƂa wskazĂłwka: jeƛli będziecie w Anglii i zamĂłwicie w restauracji herbatę, z duĆŒÄ… dozą pewnoƛci otrzymanie bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Zatem jeƛli macie ochotę na napĂłj bez mleka – koniecznie musicie powiedzieć o tym kelnerowi! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Produkcja sera

Czy wiesz, ĆŒe produkcja sera rozpoczęƂa się w staroĆŒytnej Anatolii? Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagnięcych ĆŒoƂądkĂłw, czyli bukƂakach. Pod wpƂywem wstrząsĂłw i temperatury mleko fermentowaƂo, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


ZsiadƂe mleko

Czy wiesz, ĆŒe zsiadƂe mleko powstaje ze ƛwieĆŒego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji? Mleko to posiada wƂaƛciwoƛci odĆŒywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpƂyw na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera takĆŒe dobrze przyswajalny wapƄ i witaminy z grupy B. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Maƛlanka

Czy wiesz, ĆŒe maƛlanka to napĂłj mleczny wytwarzany przy wyrobie masƂa ze ƛmietany pasteryzowanej i ukwaszonej zakwasem, bez dodatku wody, czasami z dodatkiem ƛmietany? Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Witamina D

Czy wiesz, ĆŒe witamina D pomaga w prawidƂowym wchƂanianiu wapnia, fosforu, a takĆŒe w utrzymaniu prawidƂowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych koƛci i zębĂłw? Mleko i sery zawierają witaminę D. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

DoƂącz do Projektu

DoƂącz do projektu juĆŒ dziƛ. Proces zgƂoszenia jest bardzo prosty. Jeƛli jesteƛ nauczycielem placĂłwki przedszkolnej albo wczesnoszkolnej zapoznaj się z regulaminem i wyƛlij swoje zgƂoszenie.
DOƁĄCZ