Poznaj
mleczne ciekawostki

Poznajcie muzyczny ser?
16.03.2023
HandkĂ€s mit Musik to regionalny ser niemiecki o wyjÄ tkowej nazwie âHandkĂ€s z muzykÄ â. Ten ser produkowany jest wyĆÄ cznie z kwaĆnego, odtĆuszczonego mleka krowiego, przez co zaliczany jest do serĂłw twarogowych. Wytwarza siÄ go rÄcznie, przechowuje w solance. Ma wyrazisty smak. Najlepiej smakuje podawany w marynacie z oliwy, octu, cebuli i przypraw. A co ma wspĂłlnego z muzykÄ ? TÄ podobno sĆychaÄ kilka godzin po posiĆku w brzuchu đ
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Ile mleka powinny piÄ dzieci?
15.03.2023
Dzieci powinny spoĆŒywaÄ dziennie 3-4 szklanki mleka. Jednak niekoniecznie trzeba konsumowaÄ mleko w postaci pĆynnej. SzklankÄ mleka moĆŒna zastÄ piÄ plasterkiem ĆŒĂłĆtego sera albo szklankÄ jogurtu lub kefiru. Mleko moĆŒemy rĂłwnieĆŒ wymieniÄ na porcjÄ serka twarogowego. WaĆŒne, by do organizmu dziecka trafiĆa odpowiednia iloĆÄ wapnia, ktĂłrego gĆĂłwnym ĆșrĂłdĆem jest wĆaĆnie mleko.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Ile mleka konsumujÄ
rocznie Polacy?
03.02.2023
AĆŒ ciÄĆŒko uwierzyÄ, ale kaĆŒdy z nas statystycznie wypija i zjada w formie wyrobĂłw mlecznych ponad 220 litrĂłw mleka rocznie, w tym okoĆo 13 kg serĂłw. Polacy kochajÄ sery ĆŒĂłĆte, pleĆniowe, twarogowe oraz serki homogenizowane. SzczegĂłlnie polecane sÄ sery ĆŒĂłĆte, ktĂłre sÄ ĆșrĂłdĆem mikro i makroelementĂłw,  witamin, biaĆka, skĆadnikĂłw mineralnych oraz tĆuszczĂłw.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Jak duĆŒo mleka produkuje Polska?
03.02.2023
Jak podaje GUS w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 14399,9 mln litrĂłw mleka. Umiecie to sobie wyobraziÄ? Dla uproszczenia informujemy, ĆŒe gdybyĆmy chcieli napeĆniÄ mlekiem olimpijskie baseny o 10 torach i gĆÄbokoĆci 2,5 metra, to musielibyĆmy mieÄ ich ponad 4114 (w jednym basenie mieĆci siÄ ok. 3,5 mln litrĂłw wody)! Polska jest czwartym najwiÄkszym producentem mleka w Unii Europejskiej!
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Jak dĆugo ĆpiÄ
krowy?
29.11.2022
To niesamowite, ale krowy tak naprawdÄ ĆpiÄ tylko 1 godzinÄ w ciÄ gu caĆej doby! Poza tym okoĆo 3 godzin ĆpiÄ âpowierzchownieâ, co oznacza, ĆŒe majÄ zamkniÄte oczy, ale nadal ĆŒujÄ pokarm. PotrafiÄ teĆŒ doĆÄ dĆugo leĆŒeÄ, spÄdzajÄ c na tej czynnoĆci nawet 14 godzin na dobÄ. Czy w tym czasie leniuchujÄ ? Zdecydowanie nie! WiÄkszoĆÄ czasu spÄdzajÄ na dokĆadnym przeĆŒuwaniu paszy.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy krowy majÄ
4 ĆŒoĆÄ
dki?
29.11.2022
Krowy nie majÄ czterech oddzielnych ĆŒoĆÄ dkĂłw, ale jeden narzÄ d z czterema komorami o nazwach: ĆŒwacz, czepiec, ksiÄgi i trawieniec. SĆuĆŒÄ one do odpowiedniego trawienia pokarmu. KaĆŒda z komĂłr speĆnia trochÄ inne funkcje i finalnie pozwala przetrawiÄ celulozÄ zawartÄ w roĆlinach. Zdecydowana wiÄkszoĆÄ ssakĂłw nie jest w stanie przyswoiÄ tej substancji i jest to umiejÄtnoĆÄ wyĆÄ cznie przeĆŒuwaczy, m.in. krĂłw.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Ser ricotta – najmniej kalorycznym seremÂ
12.10.2022
Ser ricotta to wĆoski specjaĆ produkowany z serwatki mleka. Swoim wyglÄ dem przypomina twarĂłg, jednak jest znacznie delikatniejszy i nie zawiera soli. Produkt ten uznawany jest za jeden z najmniej kalorycznych serĂłw. SzczegĂłlnie poleca siÄ go sportowcom, poniewaĆŒ zawiera teĆŒ duĆŒe iloĆci biaĆka, ktĂłre jest niezwykle waĆŒnym budulcem miÄĆni. Ser ricotta Ćwietnie sprawdza siÄ zarĂłwno w wersji na sĆono jak i na sĆodko.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko dobre na sen
15.09.2022
JeĆŒeli nasze maluchy majÄ problem zasypianiem, to warto im podaÄ przed snem cieple mleko. Naukowcy udowodnili, ĆŒe mleko faktycznie pomaga w zasypianiu. Dzieje siÄ tak za sprawÄ aminokwasu – tryptofanu, ktĂłry pomaga w zasypianiu i jest bardzo waĆŒny w prawidĆowym funkcjonowaniu organizmu. Organizm nie produkuje samodzielnie tego zwiÄ zku chemicznego, dlatego musi byÄ on dostarczany w poĆŒywieniu. Tryptofan w organizmie przeksztaĆca siÄ w serotoninÄ (czyli tzw. hormon szczÄĆcia), ktĂłra zwiÄksza produkcjÄ melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Kwas mlekowy w kosmetologii
14.09.2022
Kwas mlekowy, ktĂłry jest niezwykle ceniony w kosmetologii, naturalnie wystÄpuje w produktach mlecznych, takich jak np. jogurty albo zsiadĆe mleko. Kwas mlekowy ma nie tylko wĆaĆciwoĆci nawilĆŒajÄ ce i zĆuszczajÄ ce, ale teĆŒ antybakteryjne. Warto zatem siÄgaÄ po kosmetyki zawierajÄ ce ten naturalny kwas.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
NajdroĆŒsze sery ĆwiataÂ
26.08.2022
Sery rĂłwnieĆŒ moĆŒna zaliczyÄ do dĂłbr luksusowych, bowiem niektĂłre z nich kosztujÄ naprawdÄ duĆŒo! Przedstawiamy ser Caciocavallo Podolico, ktĂłrego cena obecnie wynosi ok. 3800 zĆ za kilogram. Ser ten jest popularny w poĆudniowych WĆoszech. W dawnych latach byĆ transportowany wyĆÄ cznie konno, przy jukach, gdzie dojrzewaĆ, dziÄki czemu zyskaĆ nazwÄ âsera koĆskiegoâ. Ser wyrabia siÄ z mleka pochodzÄ cego od rzadkiego gatunku wĆoskiej krowy o nazwie Podolica. Krowy te sÄ wyjÄ tkowe, poniewaĆŒ dajÄ mleko tylko w maju i czerwcu.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Czym rĂłĆŒniÄ
siÄ mleka modyfikowane?Â
25.08.2022
Mleko modyfikowane to krowie mleko, ktĂłre jest specjalnie zmodyfikowane, by swoim skĆadem i wartoĆciami odĆŒywczymi jak najbardziej przypominaÄ mleko kobiece. Wykorzystywane jest do karmienia niemowlÄ t, w sytuacjach gdy nie moĆŒliwe jest karminie dziecka piersiÄ . Na rynku moĆŒna znaleĆșÄ mleka modyfikowane rĂłĆŒnych producentĂłw. RĂłĆŒniÄ siÄ one skĆadem, smakiem i konsystencjÄ , dlatego jeĆli jeden produkt nie spotka siÄ z uznaniem maluszka â warto sprawdziÄ inne produkty.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Jak dawniej wykonywano masĆo?Â
08.07.2022
Dawniej masĆo robiono rÄcznie w specjalnej maselnicy, dawniej zwanÄ
kierzniÄ
. Do maselnicy wlewano gÄstÄ
ĆmietanÄ, ktĂłrÄ
ubijano specjalnym kijem z krÄ
ĆŒkiem na koĆcu, aĆŒ Ćmietana zgÄstniaĆa. Kiedy zamieniaĆa siÄ w grudki, ubijano coraz wolniej, ĆŒeby powstaĆ jeden zwarty kawaĆek. NastÄpnie tak powstaĆe masĆo wyciÄ
gano z maselnicy i myto tak dĆugo, aĆŒ nie byĆo w nim maĆlanki. Potem formowano je w oseĆkÄ i masĆo byĆo gotowe do spoĆŒycia.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Z jakiego mleka jest blok czekoladowy?Â
07.07.2022
Jednym z ulubionych przysmakĂłw dzieci i dorosĆych od dawien dawna jest dobrze znany blok czekoladowy, ktĂłry czÄsto goĆci na naszych stoĆach podczas rĂłĆŒnych uroczystoĆci. SwĂłj charakterystyczny smak zawdziÄcza mleku w proszku, ktĂłre powstaje kiedy odparowana zostanie woda z mleka. Znajdziemy w nim duĆŒÄ
zawartoĆÄ biaĆka, wapnia oraz witaminÄ A i witaminy z grupy B. Mleko w proszku to rĂłwnieĆŒ podstawa np. lodĂłw, serkĂłw, twaroĆŒkĂłw czy jogurtĂłw. JeĆŒeli szukacie smacznego napoju wystarczy dodaÄ do takiego mleka wody, by stworzyÄ coĆ naprawdÄ odĆŒywczego.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Czym zajmujÄ
siÄ spĂłĆdzielnie mleczarskie?
17.06.2022
SpĂłĆdzielnia mleczarska to zakĆad, ktĂłry zajmuje siÄ przede wszystkim skupem i sprzedaĆŒÄ
mleka. Gromadzone i magazynowanie w odpowiednich warunkach mleko, jest nastÄpnie dostarczane do producentĂłw wyrobĂłw mlecznych. CzÄĆÄ spĂłĆdzielni nie tylko zajmuje siÄ skupem mleka, ale rĂłwnieĆŒ produkcjÄ
przetworĂłw mlecznych. Pierwsza polska spĂłĆdzielnia mleczarska zostaĆa zaĆoĆŒona w 1882 r. w PawĆĂłwku k. Buku.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Jak powstaje serek homogenizowany?
16.06.2022
Serek homogenizowany to wyrĂłb z masy twarogowej, powstaĆej z poĆÄ
czenia odtĆuszczonego mleka krowiego z kulturami zakwaszajÄ
cymi i niewielkÄ
iloĆciÄ
enzymu podpuszczki. Zalicza siÄ je do serĂłw  twarogowo-kwasowych. W Polsce produkcja sera homogenizowanego rozpoczÄĆa siÄ dopiero w 1971 r.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
DojarkÄ wymyĆlili Egipcjanie
15.06.2022
Ludzie od zarania dziejĂłw starali siÄ uĆatwiaÄ sobie ĆŒycie. WiedzieliĆcie, ĆŒe pierwszÄ
dojarkÄ mleka wymyĆlono w Egipcie w 380 r. p.n.e. i uĆŒyto do jej stworzenia kawaĆkĂłw Ćodyg pszenicy? Prototypem wspĂłĆczesnych mechanizmĂłw byĆ jednak wynalazek Williama H. Wittmana z 1856 roku. To na jego podstawie rozbudowywano systemy dojarek, ktĂłre znamy wspĂłĆczeĆnie.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Mleko w neolicie
13.06.2022 JeĆli wydaje nam siÄ, ĆŒe przetwory mleczne sÄ wspĂłĆczesnym wynalazkiem, to jesteĆmy w bĆÄdzie. Mleczne napoje fermentowane, masĆo, rĂłĆŒne sery, byĆy juĆŒ wytwarzane w epoce kamiennej (neolicie) – ok. 6 tys. lat p.n.e. Na terenie obecnych ziem polskich spoĆŒycie mleka zaczÄĆo byÄ popularne 2 tys. lat p.n.e., zaĆ sery twarde weszĆy do spoĆŒycia od XV wieku. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Co to znaczy “dobre masĆo”?
25.05.2022 Sklepowe pĂłĆki uginajÄ siÄ od rĂłĆŒnych rodzajĂłw maseĆ. MoĆŒemy wybraÄ masĆo delikatesowe, wyborowe, Ćmietankowe, stoĆowe, ekstra, czy smakowe. Jakie najlepiej kupiÄ? PamiÄtajmy, ĆŒe prawdziwe masĆo powinno byÄ po prostu tĆuste, zawartoĆÄ tĆuszczu nie powinna byÄ niĆŒsza niĆŒ 82-85%, przy czym to musi byÄ tĆuszcz mleczny a nie roĆlinny! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka


Jak kroiÄ ser?
18.05.2022 Ser naleĆŒy wyjÄ Ä z lodĂłwki na 30 minut przed krojeniem, dziÄki temu zapewnimy najlepszy aromat i smak produktu. Sery pĆaskie, okrÄ gĆe, kwadratowe, w formie piramidy lub stoĆŒka kroimy tak samo jak tort. Sery trĂłjkÄ tne przekrajamy ukoĆnie, zaĆ maĆe okrÄ gĆe serki po prostu na pĂłĆ. Sery z kremowym wnÄtrzem najlepiej siÄ kroi noĆŒem z cienkim prostym ostrzem, zanurzonym wczeĆniej w gorÄ cej wodzie i wytartym bezpoĆrednio przed uĆŒyciem. KaĆŒdy ser naleĆŒy kroiÄ oddzielnym noĆŒem! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
MroĆŒenie sera, czy jest moĆŒliwe?
11.05.2022 OtĂłĆŒ â moĆŒna mroziÄ ser. Trzeba siÄ jednak liczyÄ z moĆŒliwoĆciÄ utraty przez niego swoich walorĂłw smakowych, zapachowych czy zmiany w konsystencji. JeĆli zamrozimy ser w plastrach, to bardziej niĆŒ pewne, ĆŒe bÄdzie siÄ kruszyĆ. Zdecydowanie lepiej zamroziÄ ser w kawaĆkach. Po wyjÄciu sera z zamraĆŒarki warto pamiÄtaÄ, ĆŒe doĆÄ dĆugo osiÄ ga on temperaturÄ pokojowÄ . Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
















Mleko i produkty mleczne
Produkty mleczne dostarczajÄ waĆŒnych skĆadnikĂłw odĆŒywczych dla ludzi w kaĆŒdym wieku, ale sÄ szczegĂłlnie waĆŒne dla maĆych dzieci. Mleko, sery twarde i jogurty sÄ gĆĂłwnymi dostawcami wapnia budujÄ cego koĆci w (patrz WapĆ) i sÄ rĂłwnieĆŒ bogate w biaĆko, ktĂłre jest waĆŒne dla rosnÄ cych koĆci dzieci. NaleĆŒy dÄ ĆŒyÄ do zapewnienia dzieciom okoĆo trzech porcji nabiaĆu kaĆŒdego dnia, w postaci napoju mlecznego lub w formie daĆ na bazie mleka, sera twardego lub jogurtu. OprĂłcz wapnia i biaĆka, mleko zawiera witaminy B2, B12 i jod, a takĆŒe fosfor i potas. JeĆli Twoje dziecko nie lubi piÄ mleka, postaraj siÄ zapewniÄ mu wybĂłr innych produktĂłw mlecznych, takich jak sery twarde i jogurty. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Jakie mleko?
MiÄdzy 1 a 2 rokiem ĆŒycia zaleca siÄ, aby maluchy piĆy mleko peĆne, a nie odtĆuszczone lub pĂłĆtĆuste. W porĂłwnaniu z mlekami o niĆŒszej zawartoĆci tĆuszczu, mleko peĆne dostarcza dodatkowej energii i tĆuszczu, ktĂłre sÄ waĆŒne dla rosnÄ cych dzieci. Od drugiego roku ĆŒycia moĆŒna zaczÄ Ä wprowadzaÄ mleko pĂłĆtĆuste, jeĆli dziecko spoĆŒywa rĂłĆŒnorodne pokarmy i dobrze siÄ rozwija, w przeciwnym razie naleĆŒy pozostaÄ przy mleku peĆnym. Mleko odtĆuszczone i mleko o zawartoĆci 1% tĆuszczu nie sÄ odpowiednie jako gĆĂłwne napoje dla dzieci poniĆŒej piÄ tego roku ĆŒycia. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Mleko a wapĆ
Mleko, sery twarde i jogurty sÄ gĆĂłwnymi dostawcami wapnia i jodu w diecie. DzieciĆstwo to waĆŒny okres dla wzrostu i rozwoju, a uzyskanie wystarczajÄ cej iloĆci wapnia jest istotnÄ czÄĆciÄ budowy koĆci. Produkty mleczne sÄ rĂłwnieĆŒ doskonaĆym ĆșrĂłdĆem biaĆka, ktĂłre jest waĆŒne dla rosnÄ cych koĆci i miÄĆni. Ć»ywnoĆÄ z grupy produktĂłw mlecznych zawiera rĂłwnieĆŒ inne waĆŒne skĆadniki odĆŒywcze, takie jak witamina B12, ryboflawina (znana rĂłwnieĆŒ jako witamina B2), fosfor i potas. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Mleko a trÄ dzik
Czy istnieje zwiÄ zek miÄdzy nabiaĆem, a trÄ dzikiem? NiezaleĆŒnie od tego, czy jest to trÄ dzik, tĆusta skĂłra, produkty mleczne czÄsto sÄ niesĆusznie obwiniane za wywoĆywanie chorĂłb skĂłry lub zaostrzanie ich objawĂłw. OgĂłlnie rzecz biorÄ c, eksperci ds. SkĂłry zgadzajÄ siÄ, ĆŒe nie ma wystarczajÄ cych dowodĂłw, aby sugerowaÄ wyraĆșny zwiÄ zek miÄdzy nabiaĆem a trÄ dzikiem, a nabiaĆ nie jest gĆĂłwnym czynnikiem wywoĆujÄ cym problemy skĂłrne u wiÄkszoĆci ludzi. Na przykĆad, wedĆug Brytyjskiego Stowarzyszenia DermatologĂłw, istnieje niewiele dowodĂłw na to, ĆŒe jakikolwiek pokarm powoduje trÄ dzik lub ĆŒe wpĆywajÄ na niego hormony zawarte w produktach mlecznych. Podobnie, jeĆli chodzi o trÄ dzik rĂłĆŒowaty – stan, ktĂłry powoduje zaczerwienienie skĂłry, zwĆaszcza na twarzy – Brytyjskie Stowarzyszenie DermatologĂłw wskazuje gorÄ ce napoje, alkohol i pikantne potrawy jako moĆŒliwe wyzwalacze, ale nie wspomina o produktach mlecznych. RzeczywistoĆÄ jest taka, ĆŒe ââzamiast szkodliwego dla skĂłry nabiaĆ, rĂłĆŒne produkty mleczne dostarczajÄ szeregu skĆadnikĂłw odĆŒywczych, takich jak cynk, jod oraz witaminy A i B2, ktĂłre sÄ potrzebne do utrzymania zdrowej skĂłry. Na przykĆad mleko i jogurt zawierajÄ witaminy B2 i jod, a ser Cheddar jest ĆșrĂłdĆem witaminy A i cynku. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy wiesz, ĆŒe ser ĆŒĂłĆty poprawia nastrĂłj?
Naukowcy podajÄ , ĆŒe ser ĆŒĂłĆty w swoim skĆadzie oprĂłcz duĆŒej iloĆci wapnia, wielu witamin i mineraĆĂłw zawiera rĂłwnieĆŒ tryptofan, ktĂłry wzmacnia ukĆad nerwowy, bierze udziaĆ w produkowaniu serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczÄĆcia. ZwiÄkszenie spoĆŒycia sera ĆŒĂłĆtego przyczyni siÄ do poprawy samopoczucia i sprawi, ĆŒe bÄdziemy czÄĆciej siÄ uĆmiechaÄ. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Czy wiesz, ĆŒe..
Dzieci poniĆŒej piÄ tego roku ĆŒycia potrzebujÄ maĆych, poĆŒywnych posiĆkĂłw ze zdrowymi przekÄ skami pomiÄdzy nimi. Najlepszym sposobem na zapewnienie w pokarmach wszystkich skĆadnikĂłw odĆŒywczych jest podawanie im szerokiej gamy pokarmĂłw bogatych w skĆadniki odĆŒywcze. PamiÄtaj, ĆŒe doskonale wpisujÄ siÄ tutaj produkty mleczne, ktĂłre dostarczajÄ moc witamin i mineraĆĂłw. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Potrawy z sera
PrzygotowujÄ c potrawy z wykorzystaniem sera, pamiÄtaj aby dodawaÄ ser na koĆcu przygotowania posiĆkĂłw, szczegĂłlnie do sosĂłw i zup. Pieczone potrawy lub zapiekanki naleĆŒy posypaÄ startym/rozdrobnionym serem w ciÄ gu ostatnich 10 minut pieczenia, a podczas przygotowywania miÄsa do burgera ser naleĆŒy poĆoĆŒyÄ okoĆo 2 minuty przed usuniÄciem miÄsa z patelni, dziÄki czemu ser Ćadnie siÄ roztopi. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czy wiesz, ĆŒe..
JeĆli chodzi o cukier zawarty w produktach mlecznych, to mleko – odtĆuszczone, 1% tĆuszczu, pĂłĆtĆuste i 3,2%- nie zawiera dodatku cukru. Wszystkie zawarte w nich cukry wystÄpujÄ naturalnie w postaci laktozy. To samo dotyczy zwykĆego, niesĆodzonego jogurtu. Twierdzenia, ĆŒe mleko jest peĆne cukru, pomijajÄ rĂłwnieĆŒ inny charakter naturalnie wystÄpujÄ cych cukrĂłw w porĂłwnaniu z cukrami dodanymi lub wolnymi. NHS informuje, ĆŒe cukier wystÄpujÄ cy naturalnie w mleku, owocach i warzywach nie wlicza siÄ do liczby âwolnego cukruâ. Do niektĂłrych smakowych jogurtĂłw lub napojĂłw na bazie mleka moĆŒna dodaÄ cukier. IloĆÄ moĆŒe siÄ rĂłĆŒniÄ w zaleĆŒnoĆci od marki, ale cukry sÄ zawsze oznaczone na panelu ĆŒywieniowym, dziÄki czemu moĆŒna zobaczyÄ, ile zawiera produkt. Twarde sery, takie jak Cheddar, w ogĂłle nie zawierajÄ cukrĂłw. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy wiesz, ĆŒe..
JeĆli podgrzejesz jogurt zbyt szybko, rozdzieli siÄ on na twarĂłg i serwatkÄ, a nadmierne wymieszanie jogurtu moĆŒe spowodowaÄ jego rozpad i rzadkoĆÄ. Dodaj jogurt do swoich receptur, aby zachowaÄ jego bogatÄ i kremowÄ konsystencjÄ! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Czy wiesz, jak przechowywaÄ ser?
IloĆÄ czasu i sposoby przechowywania sera zaleĆŒÄ od jego rodzaju. PostÄpuj zgodnie z tymi wskazĂłwkami, aby prawidĆowo przechowywaÄ ser i nie zapomnij dodaÄ sera do swoich ulubionych potraw! Twardy ser  po otwarciu moĆŒe byÄ przechowywany w lodĂłwce, szczelnie zawiniÄty, przez 3-4 tygodnie. Twardy ser moĆŒna rĂłwnieĆŒ zamraĆŒaÄ, ale jego konsystencja i smak mogÄ z czasem straciÄ na jakoĆci. Twardy ser moĆŒne wytrzymaÄ 3-4 tygodnie ciasno zawiniÄty w lodĂłwce, a pleĆĆ z twardego sera moĆŒna usunÄ Ä, wycinajÄ c wokĂłĆ niego centymetr kwadratowy – resztÄ moĆŒna bezpiecznie zjeĆÄ! Im bardziej miÄkki ser, tym krĂłtszy okres przydatnoĆci do spoĆŒycia – serek Ćmietankowy moĆŒna przechowywaÄ do dwĂłch tygodni, a ricotta i twaroĆŒek tylko tydzieĆ. Kobiety w ciÄ ĆŒy, maĆe dzieci, osoby starsze i osoby z osĆabionym ukĆadem odpornoĆciowym nie powinny spoĆŒywaÄ niepasteryzowanych serĂłw ani miÄkkich serĂłw, takich jak camembert, brie, pleĆĆ pleĆniowa itp. Ser topiony do smarowania moĆŒna przechowywaÄ w lodĂłwce przez 3-4 tygodnie po otwarciu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleczny sekret
Chcesz aby twoje zupy byĆy smaczne? UĆŒyj mleka zamiast wody, aby przygotowaÄ bardziej kremowe zupy i bardziej poĆŒywnÄ gorÄ cÄ czekoladÄ. Stosowanie mleka moĆŒe rĂłwnieĆŒ dodaÄ bogactwa, kruchoĆci i wilgoci do ciasta chlebowego i innych wypiekĂłw. Ugotuj bardziej puszystÄ jajecznicÄ i omlety, dodajÄ c okoĆo 2 ĆyĆŒek mleka do kaĆŒdego ubitego jajka! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Tajemnice przechowywania mleka
Dodanie mleka jako skĆadnika sprawi, ĆŒe Twoje potrawy bÄdÄ bogatsze i bardziej poĆŒywne, ale pamiÄtaj, aby odpowiednio przechowywaÄ mleko, aby jak najlepiej go wykorzystaÄ! JeĆli jesteĆ w sklepie siÄgaj po mleko jak juĆŒ koĆczysz zakupy, po to aby dostarczyÄ je do domu jeszcze zimne. Przechowuj mleko i inne produkty mleczne w lodĂłwce w temperaturze poniĆŒej 40 ° F, ale nie przechowuj mleka w drzwiach lodĂłwki, gdzie jest podatne na cieplejsze powietrze podczas otwierania i zamykania drzwi. PamiÄtaj, aby nowe pojemniki na mleko otwieraÄ w tej samej kolejnoĆci, w jakiej je kupiĆeĆ, patrzÄ c na datÄ przydatnoĆci. Aby zachowaÄ ĆwieĆŒoĆÄ, przechowuj mleko w oryginalnym pojemniku. Mleka wylanego z pojemnika nigdy nie naleĆŒy wlewaÄ z powrotem do oryginalnego pojemnika. Czasami mleko przechowywane w lodĂłwce moĆŒe wchĆonÄ Ä inne smaki, ale nadal moĆŒna je piÄ! Trzymaj pojemnik bezpiecznie zamkniÄty, aby temu zapobiec. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Jogurtowa tajemnica
Czy wiesz, ĆŒe jogurt to nie tylko produkt do bezpoĆredniego uĆŒycia lub dodatek do deserĂłw i saĆatek ale takĆŒe wspaniaĆy skĆadnik do gotowania i pieczenia? Niekiedy moĆŒe siÄ zdarzy, ĆŒe nie wykorzystamy caĆoĆci jogurtu. Co moĆŒemy z tym zrobiÄ? Po otwarciu opakowania jogurt moĆŒna przechowywaÄ przez kilka dni, naleĆŒy pamiÄtaÄ aby przechowywaÄ go z ponownie uszczelnionÄ foliÄ (lub w szczelnie zamkniÄtym pojemniku), celem nie dopuszczenia do wilgoci i innych zanieczyszczeĆ. Jogurt naleĆŒy uĆŒywaÄ tylko przed upĆywem daty waĆŒnoĆci zanotowanej na pojemniku. Okres przydatnoĆci do spoĆŒycia jogurtu moĆŒna wydĆuĆŒyÄ o 1-2 miesiÄ ce, jeĆli jest przechowywany w zamraĆŒarce; jednak po rozmroĆŒeniu moĆŒna zauwaĆŒyÄ inny wyglÄ d i teksturÄ. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Czy wiesz, ĆŒe..
IstniejÄ pewne twierdzenia, ĆŒe mleko powoduje cukrzycÄ, jednak badania sugerujÄ , ĆŒe moĆŒe byÄ wrÄcz przeciwnie! JeĆli chodzi o cukrzycÄ typu 2, badania pokazujÄ , ĆŒe wiÄksze spoĆŒycie produktĂłw mlecznych, zwĆaszcza jogurtu, moĆŒe pomĂłc w ochronie przed tÄ chorobÄ . Ostatecznie najlepszÄ radÄ , ktĂłrej naleĆŒy przestrzegaÄ, aby zmniejszyÄ ryzyko zachorowania na cukrzycÄ typu 2 u naszego dziecka, jest osiÄ gniÄcie i utrzymanie zdrowej wagi, wiÄksza aktywnoĆÄ fizyczna oraz stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, w ktĂłrej produkty mleczne odgrywajÄ waĆŒnÄ rolÄ. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy wiesz jak powstaje mleko?
ZwykĆe mleko ma naturalne wartoĆci odĆŒywcze! W procesie obrĂłbki ĆwieĆŒego mleka zachodzi rĂłwnieĆŒ niewiele zmian i nic nie jest do niego dodawane. Po pierwsze, mleko jest pasteryzowane w celu zniszczenia szkodliwych bakterii, tak aby moĆŒna je byĆo bezpiecznie piÄ. Oznacza to jedynie, ĆŒe mleko jest bardzo szybko podgrzewane, a nastÄpnie ponownie schĆadzane. NastÄpnie mleko jest rozdzielane na czÄĆÄ kremowÄ i pĆynnÄ . Te czÄĆci sÄ nastÄpnie ponownie mieszane, aby moĆŒna byĆo znormalizowaÄ iloĆÄ tĆuszczu w mleku, w zaleĆŒnoĆci od tego, czy ma byÄ ono sprzedawane jako peĆne, pĂłĆtĆuste, 1% czy odtĆuszczone. Wreszcie, wiÄkszoĆÄ mleka jest homogenizowana, aby rozbiÄ kuleczki tĆuszczu, tak aby nie oddzielaĆy siÄ i nie unosiĆy na powierzchni, tworzÄ c warstwÄ Ćmietany. Polega to po prostu na przepchniÄciu mleka przez dyszÄ pod wysokim ciĆnieniem – trochÄ jak wÄ ĆŒ elektryczny – co powoduje rozbicie kuleczek tĆuszczu i rĂłwnomierne ich rozproszenie w mleku. Tak wiÄc, podczas gdy mleko moĆŒe byÄ poddawane wielu rĂłĆŒnym procesom w zaleĆŒnoĆci od produktu koĆcowego, twierdzenia, ĆŒe zwykĆe mleko jest peĆne dodatkĂłw, nie sÄ prawdziwe. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Czy wiesz, ĆŒe ser ĆŒĂłĆty znakomicie wpĆywa na zÄby?
Plasterki sera ĆŒĂłĆtego nie tylko zawierajÄ duĆŒo wapnia i fosforu, ktĂłre wzmacniajÄ zÄby ale rĂłwnieĆŒ podnoszÄ pH pĆytki nazÄbnej. DziÄki temu obniĆŒa siÄ ryzyko prĂłchnicy oraz zapalenia dziÄ seĆ. Co wiÄcej juĆŒ 2 plasterki sera ĆŒĂłĆtego zaspokajajÄ poĆowÄ dziennego zapotrzebowania na wapĆ Â u dzieci. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mozarella – “ser bogĂłw”Â
18 lutego 2021
Legenda gĆosi, ĆŒe przepis przygotowania mozzarelli byĆ wielkim sekretem nimfy o imieniu Bapti-Palia, ktĂłra codziennie doiĆa dzikie bawolice, przygotowywaĆa ser i ofiarowywaĆa go bogom. StÄ d teĆŒ ser ten szybko zaczÄ Ć byÄ nazywamy âserem bogĂłwâ. Dobra wiadomoĆÄ jest taka, ĆŒe dziĆ nie trzeba juĆŒ powtarzaÄ rytuaĆu nimfy, aby rozkoszowaÄ siÄ tym przysmakiem. Na rynku dostÄpnych jest wiele serĂłw typu mozzarella oferowanych przez polskich producentĂłw. Warto po nie siÄgaÄ, bowiem ser mozzarella, robiony obecnie przede wszystkich z mleka krowiego, ma niezwykle delikatny smak a jego konsystencja fantastycznie nadaje siÄ do wielu zastosowaĆ w kuchni. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czym jest laktoza?Â
17 lutego 2021
Laktoza to cukier, ktĂłry wystÄpuje w mleku wszystkich ssakĂłw, stÄ d teĆŒ czÄsto zwany jest cukrem mlecznym. Ten wÄglowodĂłr skĆadajÄ cy siÄ z glukozy i galaktozy jest niezastÄ pionym ĆșrĂłdĆem energii. Poza swoimi funkcjami energetycznymi peĆni szereg dodatkowych waĆŒnych funkcji: pomaga przy wchĆanianiu wapnia, posiada wĆaĆciwoĆci probiotyczne stymulujÄ c zdrowÄ mikroflorÄ jelitowÄ , wpĆywa na motorykÄ jelit oraz odĆŒywia ich komĂłrki. Galaktoza, ktĂłra powstaje w wyniku rozpadu laktozy, jest waĆŒnym czynnikiem budulcowym ukĆadu nerwowego. Warto pamiÄtaÄ, ĆŒe bardzo duĆŒe stÄĆŒenie laktozy znajdziemy w krowim mleku i produktach mlecznych (od 4,6 do 4,9%). Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny?Â
20 stycznia 2021
Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? WiedzieliĆcie, ĆŒe jogurt naturalny byĆ znany juĆŒ blisko 7 tysiÄcy lat temu? Wynaleziony przez przypadkowÄ fermentacjÄ staĆ siÄ hitem wielu tysiÄ cleci. Czy sĆusznie? Absolutnie tak! Jest niezastÄ pionym produktem podczas odchudzania, dziÄki zawartym w nim szczepom bakterii wspiera ukĆad pokarmowy, jest znakomitym ĆșrĂłdĆem wapnia, witamin i mineraĆĂłw, wspiera odpornoĆÄ. Wykazuje rĂłwnieĆŒ dziaĆanie osĆonowe podczas stosowania antybiotykoterapii. To jednak nie koniec jego cudownych wĆaĆciwoĆci, bowiem od lat jest wykorzystywany takĆŒe w kosmetologii. Warto zatem po niego siÄgaÄ jak najczÄĆciej. A wybĂłr jest szeroki, bo producenci przeĆcigajÄ siÄ w pomysĆach oferujÄ c nie tylko jogurty naturalne, ale teĆŒ typu greckiego, owocowe, pitne, z probiotykami, czy rĂłĆŒnymi dodatkami jak zboĆŒa lub orzechy. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czy mleko pasteryzowane moĆŒna piÄ bez gotowania?
10 grudnia 2020
Mleko pasteryzowane jest produktem bezpiecznym do bezpoĆredniego spoĆŒycia. Celem procesu pasteryzacji jest obrĂłbka termiczna mleka, majÄ ca na celu zmniejszenie liczby drobnoustrojĂłw chorobotwĂłrczych. StÄ d teĆŒ przestrzega siÄ przed piciem surowego mleka (prosto od krowy), niepoddanego procesowi pasteryzacji, poniewaĆŒ moĆŒe ono zawieraÄ groĆșne dla zdrowia bakterie. Tymczasem proces pasteryzacji nie powoduje istotnych zmian fizykochemicznych i organoleptycznych mleka. Co waĆŒne, w przemyĆle spoĆŒywczym mleko pasteryzowane jest uznawane za produkt ĆwieĆŒy i nisko przetworzony. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czy pleĆĆ na serze jest bezpieczna dla zdrowia?
9 grudnia 2020
Sery pleĆniowe sÄ nie tylko smaczne, ale teĆŒ niezwykle cenione w Ćwiecie kulinarnym. NiektĂłrzy bojÄ siÄ jednak ich spoĆŒywania w obawie o zatrucie. Tymczasem zielona lub niebieska pleĆĆ wewnÄ trz serĂłw jak i ta biaĆa na powierzchni jest caĆkowicie bezpieczna, poniewaĆŒ nie jest ona grzybem chorobotwĂłrczym! Sery pleĆniowe nie tylko Ćwietnie smakujÄ , ale teĆŒ znakomicie prezentujÄ siÄ na talerzu. WyĆmienicie nadajÄ siÄ rĂłwnieĆŒ do wielu potraw. Warto pamiÄtaÄ, ĆŒe sÄ teĆŒ ĆșrĂłdĆem Ćatwo przyswajalnego biaĆka, a takĆŒe wielu witamin i mineraĆĂłw. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


MasĆo klarowane nie zawiera biaĆka i laktozy
9 grudnia 2020
MasĆo klarowane to Ćwietna alternatywa dla osĂłb, ktĂłre muszÄ unikaÄ w diecie biaĆka zwierzÄcego lub cierpiÄ na nietolerancjÄ laktozy, poniewaĆŒ proces jego wytwarzania eliminuje zarĂłwno biaĆka jak i laktozÄ. Jak zatem uzyskaÄ takie masĆo? Wystarczy rozpuĆciÄ w rondelku kostkÄ masĆa z mleka krowiego, nastÄpnie zebraÄ powstaĆÄ na powierzchni pianÄ i zlaÄ ĆŒĂłĆty pĆyn do oddzielnego naczynia, tak by w rondelku na dnie pozostaĆ zgromadzony osad. NiewÄ tpliwÄ zaletÄ tego masĆa jest delikatny orzechowy smak oraz to, ĆŒe nadaje siÄ zarĂłwno do gotowania, pieczenia jak i smaĆŒenia. A do tego ma dĆugi termin przydatnoĆci do spoĆŒycia! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Mleko UHT czy pasteryzowane – ktĂłre wybraÄ?
8 grudnia 2020
JeĆli zastanawiacie siÄ, ktĂłre mleko lepiej wybraÄ: pasteryzowane czy UHT juĆŒ podpowiadamy! Obie metody obrĂłbki mleka rĂłĆŒniÄ siÄ tylko temperaturÄ ogrzewania i jego czasem (pasteryzacja: 71 0 C, min. 15 sekund, metoda UHT 135-150 0C min.2 sekundy). Jednak bez wzglÄdu na stosowanÄ metodÄ w mleku praktycznie nie zmienia siÄ zawartoĆÄ laktozy, mineraĆĂłw, biaĆka oraz tĆuszczu. WysokoĆÄ temperatury ogrzewania ma niewielki wpĆyw na witaminy zawarte w mleku, w przypadku UHT czÄĆciowemu zniszczeniu ulegnie witamina C i folacyna. NiewÄ tpliwÄ zaletÄ mleka UHT jest jego dĆuĆŒszy termin waĆŒnoĆci, poniewaĆŒ jest ono bardziej trwaĆe w przechowywaniu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Co siedzi w kefirze?
16 listopada 2020
Kefir to doskonaĆy napĂłj, bardzo Ćatwostrawny, wspomagajÄ cy oczyszczanie organizmu i wspierajÄ cy jego odpornoĆÄ. Za zapach kefiru oraz jego skĆad odpowiedzialny jest proces fermentacji. Czym napĂłj jest dojrzalszy tym mniej zawiera laktozy, a tym samym staje siÄ bardziej dostÄpny dla osĂłb z nietolerancjÄ tego cukru. Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, dochodzi do rozpadu pewnych biaĆek mleka, dziÄki czemu kefir jest bardzo Ćatwostrawny. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Ser ĆŒĂłĆty to wapniowa bomba
14 listopada 2020
Ser ĆŒĂłĆty zawiera duĆŒo wiÄcej wapnia niĆŒ ser twarogowy. W 100 gramach chudego twarogu znajduje siÄ 94 mg wapnia, a w 100 gramach sera ĆŒĂłĆtego tĆustego np. edamskiego nawet 867 mg. Bogate w wapĆ sÄ rĂłwnieĆŒ: ser gouda (807 mg), cheddar (703 mg) oraz feta (500 mg). Ponadto, wapĆ z serĂłw ĆŒĂłĆtych jest Ćatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, poniewaĆŒ wiÄ ĆŒe siÄ z jednym z biaĆek â kazeinÄ . Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


ƻóĆty ser do walki z prĂłchnicÄ
13 listopada 2020
JeĆli masz ochotÄ na podjadanie â siÄgnij po ĆŒĂłĆty ser. Nie tylko jest pyszny, ale teĆŒ idealnie nadaje siÄ na maĆy gĆĂłd w ciÄ gu dnia. Dodatkowo ochrania zÄby przed prĂłchnicÄ . JuĆŒ w 3 minuty od spoĆŒycia doprowadza do wzrostu pH w jamie ustnej, neutralizujÄ c tym samym jej Ćrodowisko. Nie naleĆŒy zapominaÄ rĂłwnieĆŒ, ĆŒe ser nie zawiera duĆŒo cukru, za to jest niezwykle bogaty w wapĆ i biaĆko â dwa skĆadniki niezbÄdne do zdrowia naszych zÄbĂłw â zwĆaszcza zapewnienia twardoĆci ich szkliwa. Zatem w imiÄ zmniejszenia ryzyka prĂłchnicy i unikniÄcia zapalenia dziÄ seĆ â podjadajmy ĆŒĂłĆty ser! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Parmezan
25 paĆșdziernika 2020
Czy wiecie, ĆŒe jest taki rodzaj sera bez ktĂłrego trudno sobie wyobraziÄ wĆoskÄ kuchniÄ. Nazywa siÄ on parmezan. To bardzo twardy ser, ktĂłry zawiera duĆŒo biaĆka i wykazuje dziaĆanie probiotyczne i prebiotyczne. Parmezan to takĆŒe Ćwietne ĆșrĂłdĆo wapnia (1380 mg/100 g) – 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten skĆadnik w ponad stu proc. W tym serze znajdziemy rĂłwnieĆŒ sporÄ iloĆÄ witaminy A, odpowiedzialnej za prawidĆowe widzenie, zapewniajÄ cej zdrowy stan skĂłry. Nie kaĆŒdy wie, ĆŒe najdroĆŒsze jego odmiany dojrzewajÄ nawet 3 lata. Zatem smacznego! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Serowa etykieta
24 paĆșdziernika 2020
Serowa etykieta KaĆŒdy nas uczyĆ siÄ w dzieciĆstwie dobrych manier czy stole czyli tzw. etykiety. Podobnie rzecz siÄ ma przy ukĆadaniu deski serĂłw. Tutaj teĆŒ obowiÄ zuje pewna etykieta. OtĂłĆŒ sery wykĆada siÄ zgodnie z ruchem wskazĂłwek zegara. NaleĆŒy zaczÄ Ä od lekkich, zakoĆczyÄ na bardziej wyrazistych, ciÄĆŒkich i ostrych. Do stworzenia smakowitej serowej kompozycji  najlepiej uĆŒyÄ Â od 3 do 5 gatunkĂłw sera. Warto pamiÄtaÄ, by kroiÄ je bezpoĆrednio przez podaniem â dziÄki temu zachowajÄ ĆwieĆŒoĆÄ, ale z lodĂłwki powinniĆmy wyjÄ Ä sery na ok. 45-60 min. przed spoĆŒyciem. Na desce najlepiej siÄ komponujÄ z winogronami i orzechami. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleczna herbatka po angielsku
28 wrzeĆnia 2020
JeĆli chcesz poczuÄ siÄ jak w Anglii koniecznie o godz. 17.00 siÄgnij po filiĆŒankÄ herbaty z mlekiem. Anglicy pijÄ herbatÄ bardzo chÄtnie, nawet 6-7 razy dziennie. Jednak ta wypita o 5 po poĆudniu jest wrÄcz obowiÄ zkowa, bo to rytuaĆ zakoĆczenia dnia pracy! Zatem jak prawidĆowo przygotowaÄ ten cudowny napĂłj? Zaleca siÄ brytyjskim zwyczajem, by najpierw do filiĆŒanki nalaÄ trochÄ mleka a potem dolaÄ gorÄ cej czarnej herbaty. DziÄki temu mleko bÄdzie rĂłwnomiernie ogrzane i siÄ nie zwaĆŒy. A na koniec maĆa wskazĂłwka: jeĆli bÄdziecie w Anglii i zamĂłwicie w restauracji herbatÄ, z duĆŒÄ dozÄ pewnoĆci otrzymanie bawarkÄ, czyli herbatÄ z mlekiem. Zatem jeĆli macie ochotÄ na napĂłj bez mleka â koniecznie musicie powiedzieÄ o tym kelnerowi! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
Produkcja sera
Czy wiesz, ĆŒe produkcja sera rozpoczÄĆa siÄ w staroĆŒytnej Anatolii? Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagniÄcych ĆŒoĆÄ dkĂłw, czyli bukĆakach. Pod wpĆywem wstrzÄ sĂłw i temperatury mleko fermentowaĆo, a masÄ serowÄ zaczÄto odciskaÄ i pakowaÄ do specjalnych koszy. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


ZsiadĆe mleko
Czy wiesz, ĆŒe zsiadĆe mleko powstaje ze ĆwieĆŒego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji? Mleko to posiada wĆaĆciwoĆci odĆŒywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpĆyw na florÄ bakteryjnÄ przewodu pokarmowego, zawiera takĆŒe dobrze przyswajalny wapĆ i witaminy z grupy B. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.
MaĆlanka
Czy wiesz, ĆŒe maĆlanka to napĂłj mleczny wytwarzany przy wyrobie masĆa ze Ćmietany pasteryzowanej i ukwaszonej zakwasem, bez dodatku wody, czasami z dodatkiem Ćmietany? Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Witamina D
Czy wiesz, ĆŒe witamina D pomaga w prawidĆowym wchĆanianiu wapnia, fosforu, a takĆŒe w utrzymaniu prawidĆowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych koĆci i zÄbĂłw? Mleko i sery zawierajÄ witaminÄ D. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.