Ciekawostki

Poznaj

mleczne ciekawostki

Mleko jest darem niebios!
22.04.2024

Jedna z indiańskich legend mówi, że mleko powstało z gwiazd. Według tej opowieści, kiedyś na niebie było o wiele więcej gwiazd niż teraz. Pewnego dnia, gdy niektóre z nich zaczęły spadać na ziemię, zamieniły się w krowy. Kiedy te krowy karmiły swoje cielęta, mleko spadało na ziemię i stawało się darem dla ludzi. Ta piękna legenda pokazuje, że mleko może być postrzegane jako dar.

#FunduszePromocji

 

Zakazany ser!
28.03.2024

W 1902 roku amerykańskie gazety informowały o zakazie sprzedaży sera Limburger w pociągach i hotelach, ponieważ jego zapach został uznany za nie do zniesienia dla innych pasażerów i gości. Mimo tego kontrowersyjnego zapachu, ser Limburger jest nadal popularny w wielu kuchniach, szczególnie w Niemczech, Belgii i Holandii. Ser Limburger charakteryzuje się miękką konsystencją i delikatnym, lekko pikantnym smakiem. Jest idealnym dodatkiem do kanapek oraz składnikiem różnych potraw.

#FunduszePromocji

 

Mleko sprzymierzeńcem w walce z depresją
19.02.2024

Niektóre badania sugerują, że spożywanie produktów mlecznych może wspierać walkę z depresją. Badania wykazały, że osoby spożywające większe ilości mleka i produktów mlecznych miały niższe wskaźniki depresji w porównaniu do tych, którzy spożywali mniejsze ilości. Mleko zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witamina D, witaminy z grupy B, białko, wapń i inne minerały. Te składniki mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, co może pomóc w redukcji objawów depresji.

#FunduszePromocji


Mleko w farmakologii
15.01.2024

Mleko od dawna stosowane jest w farmakologii. Przede wszystkim jest ono bogatym źródłem białka, które może być wykorzystane do produkcji leków. Białka takie jak laktoglobulina czy laktoferyna mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W krowim mleku można znaleźć też substancje bioaktywne, takie jak peptydy opioidowe czy immunoglobuliny, które mają działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe. Dzięki temu możliwa jest produkcja leków na bazie tych substancji, które mogą być stosowane w terapii różnych chorób. Ze względu na zawarte w mleku witaminy i minerały, może ono być także wykorzystywane do produkcji suplementów diety oraz leków, które wspomagają układ kostno-mięśniowy oraz pracę układu nerwowego. Niektóre badania wskazują również na obecność w mleku krowim czynników wzrostu, które mogą mieć potencjał do stymulowania regeneracji tkanek.

#FunduszePromocji


Najtwardszy ser na świecie
15.06.2023

Za najtwardszy ser na świecie uważa się ser Chhurpi (inaczej Durkha) – nazywany również „nepalską gumą do żucia”. Wytwarzany jest od wieków w Nepalu. Powstaje on z podgrzewania mleka, oddzielania nalotu i gotowania w celu odparowania wody. Później taki ser zawija się w jutowe worki, mocno sprasowuje, by odsączyć jakiekolwiek pozostałości płynów, a kiedy podeschnie – kroi się go na małe kawałki i dosusza „na kamień”. Ser ten jest tak twardy, że nie da się go pogryźć. Jedyną metodą jego spożycia jest kilkugodzinne żucie, by go trochę zmiękczyć. Niebywałe właściwości tego sera wiele razy uratowały życie niejednego mieszkańca Nepalu, szczególnie w sytuacjach kryzysowych związanych z dostępem do pożywienia.
Warto wiedzieć, że ten ser jest zdatny do spożycia nawet 20 lat po przygotowaniu!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Najlepsze sery na świecie
15.06.2023

W rankingu najlepszych serów na świecie w 2022 r. znalazły się aż 3 polskie, regionalne sery! Należą do nich bundz (11 miejsce), gołka (25 miejsce) i redykołka (45 miejsce). Wszystkie przysmaki pochodzą z południa Polski. Przypominamy, że gołka, choć podobna do oscypka – różni się od niego smakiem. To ser wędzony wytwarzany z mleka krowiego. Przepyszny jako przekąska, dodatek do kanapek jak i sałatek.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Poznajcie muzyczny ser?
16.03.2023

Handkäs mit Musik to regionalny ser niemiecki o wyjątkowej nazwie „Handkäs z muzyką”. Ten ser produkowany jest wyłącznie z kwaśnego, odtłuszczonego mleka krowiego, przez co zaliczany jest do serów twarogowych. Wytwarza się go ręcznie, przechowuje w solance. Ma wyrazisty smak. Najlepiej smakuje podawany w marynacie z oliwy, octu, cebuli i przypraw. A co ma wspólnego z muzyką? Tę podobno słychać kilka godzin po posiłku w brzuchu 😊

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Ile mleka powinny pić dzieci?
15.03.2023

Dzieci powinny spożywać dziennie 3-4 szklanki mleka. Jednak niekoniecznie trzeba konsumować mleko w postaci płynnej. Szklankę mleka można zastąpić plasterkiem żółtego sera albo szklanką jogurtu lub kefiru. Mleko możemy również wymienić na porcję serka twarogowego. Ważne, by do organizmu dziecka trafiła odpowiednia ilość wapnia, którego głównym źródłem jest właśnie mleko.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Ile mleka konsumują rocznie Polacy?
03.02.2023

Aż ciężko uwierzyć, ale każdy z nas statystycznie wypija i zjada w formie wyrobów mlecznych ponad 220 litrów mleka rocznie, w tym około 13 kg serów. Polacy kochają sery żółte, pleśniowe, twarogowe oraz serki homogenizowane. Szczególnie polecane są sery żółte, które są źródłem mikro i makroelementów,  witamin, białka, składników mineralnych oraz tłuszczów.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Jak dużo mleka produkuje Polska?

03.02.2023

Jak podaje GUS w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 14399,9 mln litrów mleka. Umiecie to sobie wyobrazić? Dla uproszczenia informujemy, że gdybyśmy chcieli napełnić mlekiem olimpijskie baseny o 10 torach i głębokości 2,5 metra, to musielibyśmy mieć ich ponad 4114 (w jednym basenie mieści się ok. 3,5 mln litrów wody)! Polska jest czwartym największym producentem mleka w Unii Europejskiej!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jak długo śpią krowy?
29.11.2022

To niesamowite, ale krowy tak naprawdę śpią tylko 1 godzinę w ciągu całej doby! Poza tym około 3 godzin śpią „powierzchownie”, co oznacza, że mają zamknięte oczy, ale nadal żują pokarm. Potrafią też dość długo leżeć, spędzając na tej czynności nawet 14 godzin na dobę. Czy w tym czasie leniuchują? Zdecydowanie nie! Większość czasu spędzają na dokładnym przeżuwaniu paszy.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy krowy mają 4 żołądki?
29.11.2022

Krowy nie mają czterech oddzielnych żołądków, ale jeden narząd z czterema komorami o nazwach: żwacz, czepiec, księgi i trawieniec. Służą one do odpowiedniego trawienia pokarmu. Każda z komór spełnia trochę inne funkcje i finalnie pozwala przetrawić celulozę zawartą w roślinach. Zdecydowana większość ssaków nie jest w stanie przyswoić tej substancji i jest to umiejętność wyłącznie przeżuwaczy, m.in. krów.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Ser ricotta – najmniej kalorycznym serem 
12.10.2022

Ser ricotta to włoski specjał produkowany z serwatki mleka. Swoim wyglądem przypomina twaróg, jednak jest znacznie delikatniejszy i nie zawiera soli. Produkt ten uznawany jest za jeden z najmniej  kalorycznych serów. Szczególnie poleca się go sportowcom, ponieważ zawiera też duże ilości białka, które jest niezwykle ważnym budulcem mięśni.  Ser ricotta świetnie sprawdza się zarówno w wersji na słono jak i na słodko.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleko dobre na sen
15.09.2022

Jeżeli nasze maluchy mają problem zasypianiem, to warto im podać przed snem cieple mleko. Naukowcy udowodnili, że mleko faktycznie pomaga w zasypianiu. Dzieje się tak za sprawą aminokwasu – tryptofanu, który pomaga w zasypianiu i jest bardzo ważny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Organizm nie produkuje samodzielnie tego związku chemicznego, dlatego musi być on dostarczany w pożywieniu. Tryptofan w organizmie przekształca się w serotoninę (czyli tzw. hormon szczęścia), która zwiększa produkcję melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Kwas mlekowy w kosmetologii
14.09.2022

Kwas mlekowy, który jest niezwykle ceniony w kosmetologii, naturalnie występuje w produktach mlecznych, takich jak np. jogurty albo zsiadłe mleko. Kwas mlekowy ma nie tylko właściwości nawilżające i złuszczające, ale też antybakteryjne. Warto zatem sięgać po kosmetyki zawierające ten naturalny kwas.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Najdroższe sery świata 
26.08.2022

Sery również można zaliczyć do dóbr luksusowych, bowiem niektóre z nich kosztują naprawdę dużo! Przedstawiamy ser Caciocavallo Podolico, którego cena obecnie wynosi ok. 3800 zł za kilogram. Ser ten jest popularny w południowych Włoszech. W dawnych latach był transportowany wyłącznie konno, przy jukach, gdzie dojrzewał, dzięki czemu zyskał nazwę „sera końskiego”. Ser wyrabia się z mleka pochodzącego od rzadkiego gatunku włoskiej krowy o nazwie Podolica. Krowy te są wyjątkowe, ponieważ dają mleko tylko w maju i  czerwcu.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Czym różnią się mleka modyfikowane? 
25.08.2022

Mleko modyfikowane to krowie mleko, które jest specjalnie zmodyfikowane, by swoim składem i wartościami odżywczymi jak najbardziej przypominać mleko kobiece. Wykorzystywane jest do karmienia niemowląt, w sytuacjach gdy nie możliwe jest karminie dziecka piersią. Na rynku można znaleźć mleka modyfikowane różnych producentów. Różnią się one składem, smakiem i konsystencją, dlatego jeśli jeden produkt nie spotka się z uznaniem maluszka – warto sprawdzić inne produkty.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak dawniej wykonywano masło? 
08.07.2022
Dawniej masło robiono ręcznie w specjalnej maselnicy, dawniej zwaną kierznią. Do maselnicy wlewano gęstą śmietanę, którą ubijano specjalnym kijem z krążkiem na końcu, aż śmietana zgęstniała. Kiedy zamieniała się w grudki, ubijano coraz wolniej, żeby powstał jeden  zwarty kawałek. Następnie tak powstałe masło wyciągano z maselnicy i myto tak długo, aż nie było w nim maślanki. Potem formowano je w osełkę i masło było gotowe do spożycia.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Z jakiego mleka jest blok czekoladowy? 
07.07.2022
Jednym z ulubionych przysmaków dzieci i dorosłych od dawien dawna jest dobrze znany blok czekoladowy, który często gości na naszych stołach podczas różnych uroczystości. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza mleku w proszku, które powstaje kiedy odparowana zostanie woda z mleka. Znajdziemy w nim dużą zawartość białka, wapnia oraz witaminę A i witaminy z grupy B. Mleko w proszku to również podstawa np. lodów, serków, twarożków czy jogurtów. Jeżeli szukacie smacznego napoju wystarczy dodać do takiego mleka wody, by stworzyć coś naprawdę odżywczego.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Czym zajmują się spółdzielnie mleczarskie?
17.06.2022
Spółdzielnia mleczarska to  zakład, który zajmuje się  przede wszystkim skupem i sprzedażą mleka. Gromadzone i magazynowanie w odpowiednich warunkach mleko, jest następnie dostarczane do producentów wyrobów mlecznych. Część spółdzielni nie tylko zajmuje się skupem mleka, ale również produkcją przetworów mlecznych. Pierwsza polska spółdzielnia mleczarska została założona w 1882 r. w Pawłówku k. Buku.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak powstaje serek homogenizowany?

16.06.2022
Serek homogenizowany to wyrób z masy twarogowej, powstałej z połączenia odtłuszczonego mleka krowiego z kulturami zakwaszającymi i niewielką ilością enzymu podpuszczki. Zalicza się je do serów  twarogowo-kwasowych. W Polsce produkcja sera homogenizowanego rozpoczęła się dopiero w 1971 r.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Dojarkę wymyślili Egipcjanie

15.06.2022
Ludzie od zarania dziejów starali się ułatwiać sobie życie. Wiedzieliście, że pierwszą dojarkę mleka wymyślono w Egipcie w 380 r. p.n.e. i użyto do jej stworzenia kawałków łodyg pszenicy? Prototypem współczesnych mechanizmów był jednak wynalazek Williama H. Wittmana z 1856 roku. To na jego podstawie rozbudowywano systemy dojarek, które znamy współcześnie.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Mleko w neolicie

13.06.2022 Jeśli wydaje nam się, że przetwory mleczne są współczesnym wynalazkiem, to jesteśmy w błędzie. Mleczne napoje fermentowane, masło, różne sery, były już wytwarzane w epoce kamiennej (neolicie) – ok. 6 tys. lat p.n.e. Na terenie obecnych ziem polskich spożycie mleka zaczęło być popularne 2 tys. lat p.n.e., zaś sery twarde weszły do spożycia od XV wieku. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Co to znaczy “dobre masło”?

25.05.2022 Sklepowe półki uginają się od różnych rodzajów maseł. Możemy wybrać masło delikatesowe, wyborowe, śmietankowe, stołowe, ekstra, czy smakowe. Jakie najlepiej kupić? Pamiętajmy, że prawdziwe masło powinno być po  prostu tłuste, zawartość tłuszczu nie powinna być niższa niż 82-85%, przy czym to musi być tłuszcz mleczny a nie roślinny! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak kroić ser?

18.05.2022 Ser należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed krojeniem, dzięki temu zapewnimy najlepszy aromat i smak produktu. Sery płaskie, okrągłe, kwadratowe, w formie piramidy lub stożka kroimy tak samo jak tort.  Sery trójkątne przekrajamy ukośnie, zaś małe okrągłe serki po prostu na pół. Sery z kremowym wnętrzem najlepiej się kroi  nożem  z cienkim prostym ostrzem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie  i wytartym bezpośrednio przed użyciem. Każdy ser należy kroić oddzielnym nożem! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Mrożenie sera, czy jest możliwe?

11.05.2022 Otóż – można mrozić ser. Trzeba się jednak liczyć z możliwością utraty przez niego swoich walorów smakowych, zapachowych czy zmiany w konsystencji. Jeśli zamrozimy ser w plastrach, to bardziej  niż pewne, że będzie się kruszył. Zdecydowanie lepiej zamrozić ser w kawałkach. Po wyjęciu sera z zamrażarki warto pamiętać, że dość długo osiąga on temperaturę pokojową. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka

Jak przechowywać ser? 02.05.2022 Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na pytanie jak przechowywać ser, ponieważ co gatunek to inne wymagania. Najkrócej możemy przechowywać sery białe twarogowe, które z powodu swojej wilgotności muszą być spożyte w ciągu 2 dni od otwarcia. Sery twarde, jak parmezan czy cheddar, dają nam więcej swobody, ponieważ zamknięte opakowania mogą stać w lodówce od 2 do 4 miesięcy, zaś po otwarciu około 6 tygodni. Sery, jak gouda – należy spożyć w czasie około 3 tygodni od otwarcia. Sery najlepiej przechowywać owinięte w woskowy papier. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Zsiadłe mleko już dla maluchów 19.04.2022 Zsiadłe mleko można wprowadzać do diety dzieci już od 10-11 miesiąca życia. Jest ono bardzo zalecane maluchom ze względu na swój dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i ma orzeźwiające właściwości. Zsiadłe mleko zawiera wiele witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9 i B12), witaminę D, K2, a także A. Spożywanie zsiadłego mleka wspiera mikroflorę jelit, dzięki czemu bardzo pomaga przy problemach z wypróżnieniami, które często występują u małych dzieci. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko – agent specjalny do walki z przeziębieniem 11.04.2022 Wiadomo, że wiele chorób można zwalczać domowymi sposobami, wśród nich jest przeziębienie. Już nasze prababki dobrze wiedziały, że nie ma nic lepszego jak ciepłe mleko z miodem i czosnkiem, by wygrać z bakteriami i wirusami. Ten smaczny napój pomoże nam pokonać objawy przeziębienia, wzmocni odporność i zapewni szybszy powrót do zdrowia. Mleko zawiera wiele minerałów (jak wapń, magnez, potas, czy cynk) niezbędnych do prawidłowego działania naszego układu odpornościowego, zaś czosnek to naturalny antybiotyk. Do leczniczych właściwości miodu chyba nikogo już nie trzeba przekonywać. Razem – są niezastąpionymi sprzymierzeńcami w chorobie. Zatem smacznego! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Czy pleśń na serze zawsze jest bezpieczna? 01.04.2022 Pleśń na serze nie dziwi nas specjalnie, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z serami pleśniowymi. Tymczasem nie zawsze jest ona pożądana, czasem może być wręcz dużym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia. Pamiętać należy, że jeśli pleśń pojawi się na serze miękkim, czyli takim bez skórki, jak np. twaróg oznacza to, że nie nadaje się on do spożycia. Ta sama zasada dotyczy serów w plastrach czy tarkowanych. W tych serach pleśń przenika głęboko do wnętrza. A co gorsza towarzyszą jej często bardzo niebezpieczne bakterie jak listeria, brucella, salmonella i E. coli. Taki ser nie nadaje się do spożycia i zawsze trzeba go wyrzucić. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko na oparzenia słoneczne 21.03.2022 Mleko ma wiele zastosowań. Okazuje się, że jest na przykład niezastąpione w walce z oparzeniami słonecznymi. Kiedy przesadzimy ze słońcem i piecze nas skóra, wystarczy przyłożyć do niej na kilkanaście minut wacik nasączony mlekiem, albo posmarować  kwaśną śmietaną, maślanką  lub kefirem naturalnym. Mleko, dzięki swoim właściwościom ochładza skórę, zmiękcza ją i przywraca prawidłowe pH, zaś tłuszcz zawarty w mleku przyspiesza gojenie oparzeń słonecznych. Jeśli oparzymy język gorącym napojem, przepłukanie wówczas ust zimnym mlekiem przynosi wyraźną ulgę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Ser podpuszczkowy 17.03.2022 Próbowaliście kiedyś sera podpuszczkowego? Jest delikatny w smaku, ma cudowny aromat  i sprawdza się nie tylko do kanapek, ale też wielu dań na ciepło i zimno.  Powstaje on z krowiego mleka, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy mieć mleko, podpuszczkę i chlorek wapnia oraz trochę czasu, by móc cieszyć się jego oryginalnym smakiem.  Warto pamiętać, że ser podpuszczkowy powinien klika dni dojrzewać, ponieważ to jak długo poczekamy z degustacją wpływa na jego aromat, konsystencję i kolor. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Sery podhalańskie 09.03.2022 Podhale słynie przede wszystkim z oscypków, które oryginalnie przyrządzone – powinny być wykonane z owczego mleka.  Tymczasem większość kupowanych „oscypków” jest zrobionych z mleka krowiego. Czy w takiej sytuacji możemy je nazywać wciąż oscypkami? Jeśli zawartość mleka krowiego przekracza 40% – nie mamy do czynienia z oscypkiem, a serem podhalańskim. Bogactwo gatunków serów podhalańskich zachwyci niejednego smakosza. Niektóre są robione w tym samych formach co tradycyjne oscypki, dlatego bardzo przypominają je wyglądem. Sery podhalańskie doskonale smakują, zwłaszcza w wersji wędzonej. Mają dużo łagodniejszy smak niż sery owcze. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Co wspólnego ma ser z miłością? 03.03.2022 Czy ser pleśniowy może mieć coś wspólnego z miłością? Oczywiście, że tak. Ernesto Carpenedo, włoski wytwórca sera, postanowił w wyjątkowy sposób powiedzieć swojej żonie jak bardzo ją kocha. Stworzył dla niej nowy gatunek sera – Blu’61 i podarował go małżonce z okazji 50 rocznicy ślubu. Ten wyjątkowy ser produkowany jest z krowiego mleka.  Musi on leżakować przez co najmniej 3 miesiące, a swój aromat zawdzięcza procedurze produkcji, zgodnie z którą moczony jest w winie – zaś od góry pokryty kanadyjską żurawiną nasączoną również winem. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Muzeum Sera w Parmie 15.02.2022 Miłośnikom sera polecamy wizytę w Muzeum Sera w Parmie, czyli włoskiej miejscowości, w której benedyktyńscy zakonnicy rozpoczęli wieki temu produkcję wyjątkowego parmezanu! A dlaczego wyjątkowego? Ponieważ jest on cennym źródłem skoncentrowanego wapnia (porcja 50 g sera pokrywa aż w 55% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), który jest szczególnie ważny dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Ser ten jest też bogaty w fosfor, cynk, magnes, miedź i selen, a także witaminy B12, B2 i A. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Sery – niezastąpione składniki zup 7.02.2022 Zupy najczęściej zagęszczamy śmietaną, mąką lub zasmażką. Tymczasem fantastycznie sprawdzi się w tej roli serek topiony i serek mascarpone. Oba sery nie tylko nadadzą zupie delikatnej, kremowej konsystencji, ale też podniosą walory smakowe. Jak zagęścić zupę takimi serkami? Dokładnie tak samo jak śmietaną, czyli odlewamy trochę zupy i po jej wystudzeniu dodajemy serek, mieszamy i wlewamy z powrotem do zupy, której już nie gotujemy. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
4000 odsłon żółtego sera 31.01.2022 Wiedzieliście, że na świecie jest ponad 4000 gatunków żółtego sera ? Badacze poświadczają, że pierwszy ser powstał prawdopodobnie około 7500 roku p.n.e. i przypominał swoją konsystencją współczesną mozzarellę. Co ciekawe – został on odkryty na terenie dzisiejszych Kujaw, czyli to my możemy uważać się za praojców i pramatki tych wyjątkowych specjałów.  Warto przypomnieć, że przez wieki pracowano nad zmniejszeniem laktozy w mleku, ponieważ dawniej ludzie znacznie gorzej ją tolerowali niż obecnie. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Krowy z monstrualnymi rogami 27.01.2022 Wiecie, że dotychczas na świecie zidentyfikowano około 1500 ras bydła? Dokładniej poznano około 300 ras. Poznajcie Watussi – rasę bydła domowego  hodowanego w Afryce. Jej nazwa pochodzi od plemienia Tutsi, którego członkowie bardzo ją cenią. Jest to rasa mleczna i dla wielu plemion posiadanie tych krów jest miernikiem bogactwa. Krowy tej rasy mają wyjątkowe, imponujące rogi. Są one wręcz monstrualne i osiągają aż 1,6 metra długości! Takie cuda w Europie można zaobserwować wyłącznie w ogrodach zoologicznych. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Jedz ser na dobre samopoczucie 24.01.2022 Jeśli szukacie dobrego sposobu na poprawę humoru – polecamy ser żółty! To właśnie on piastuje zaszczytne czołowe miejsca w rankingach produktów pozytywnie wpływających na nasze samopoczucie.  Ser żółty jest bogaty w tryptofan – wyjątkowy aminokwas, który wzmacnia nasz układ nerwowy i pomaga w wytwarzaniu serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia. Warto pamiętać, że ser żółty zawiera też cenne minerały jak cynk, wapń czy miedź oraz wiele witamin, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zatem, im więcej będziemy spożywali żółtego sera – tym większą mamy szansę na dobre samopoczucie! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czy wiesz, że mleko nawilża skórę? Czy wiesz, że kazeina zawarta w mleku ma właściwości nawilżające, a proteiny wzmacniają naskórek i działają ujędrniająco. Ponadto mleko neutralizuje  wolne rodniki, co prowadzi do opóźnia procesy starzenia się skóry. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czy wiesz, że nabiał zapobiega osteoporozie? Picie mleka i spożywanie produktów mleczarskich przyczynia się do uniknięcia zarówno osteoporozy, jak też raka okrężnicy i nadciśnienia. Wszystko to za sprawą mleka, które stanowi ważne źródło pełnowartościowego białka, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm oraz posiada wzorcowy skład jakościowy i ilościowy aminokwasów egzo- i endogennych. Ponadto o jego wartości odżywczej decydują również inne składniki pokarmowe takie jak wapń, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Mleko i produkty mleczne

Produkty mleczne dostarczają ważnych składników odżywczych dla ludzi w każdym wieku, ale są szczególnie ważne dla małych dzieci. Mleko, sery twarde i jogurty są głównymi dostawcami wapnia budującego kości w (patrz Wapń) i są również bogate w białko, które jest ważne dla rosnących kości dzieci. Należy dążyć do zapewnienia dzieciom około trzech porcji nabiału każdego dnia, w postaci napoju mlecznego lub w formie dań na bazie mleka, sera twardego lub jogurtu. Oprócz wapnia i białka, mleko zawiera witaminy B2, B12 i jod, a także fosfor i potas. Jeśli Twoje dziecko nie lubi pić mleka, postaraj się zapewnić mu wybór innych produktów mlecznych, takich jak sery twarde i jogurty. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jakie mleko?

Między 1 a 2 rokiem życia zaleca się, aby maluchy piły mleko pełne, a nie odtłuszczone lub półtłuste. W porównaniu z mlekami o niższej zawartości tłuszczu, mleko pełne dostarcza dodatkowej energii i tłuszczu, które są ważne dla rosnących dzieci. Od drugiego roku życia można zacząć wprowadzać mleko półtłuste, jeśli dziecko spożywa różnorodne pokarmy i dobrze się rozwija, w przeciwnym razie należy pozostać przy mleku pełnym. Mleko odtłuszczone i mleko o zawartości 1% tłuszczu nie są odpowiednie jako główne napoje dla dzieci poniżej piątego roku życia. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Mleko a wapń

Mleko, sery twarde i jogurty są głównymi dostawcami wapnia i jodu w diecie. Dzieciństwo to ważny okres dla wzrostu i rozwoju, a uzyskanie wystarczającej ilości wapnia jest istotną częścią budowy kości. Produkty mleczne są również doskonałym źródłem białka, które jest ważne dla rosnących kości i mięśni. Żywność z grupy produktów mlecznych zawiera również inne ważne składniki odżywcze, takie jak witamina B12, ryboflawina (znana również jako witamina B2), fosfor i potas. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleko a trądzik

Czy istnieje związek między nabiałem, a trądzikiem?  Niezależnie od tego, czy jest to trądzik, tłusta skóra, produkty mleczne często są niesłusznie obwiniane za wywoływanie chorób skóry lub zaostrzanie ich objawów. Ogólnie rzecz biorąc, eksperci ds. Skóry zgadzają się, że nie ma wystarczających dowodów, aby sugerować wyraźny związek między nabiałem a trądzikiem, a nabiał nie jest głównym czynnikiem wywołującym problemy skórne u większości ludzi.  Na przykład, według Brytyjskiego Stowarzyszenia Dermatologów, istnieje niewiele dowodów na to, że jakikolwiek pokarm powoduje trądzik lub że wpływają na niego hormony zawarte w produktach mlecznych. Podobnie, jeśli chodzi o trądzik różowaty – stan, który powoduje zaczerwienienie skóry, zwłaszcza na twarzy – Brytyjskie Stowarzyszenie Dermatologów wskazuje gorące napoje, alkohol i pikantne potrawy jako możliwe wyzwalacze, ale nie wspomina o produktach mlecznych. Rzeczywistość jest taka, że ​​zamiast szkodliwego dla skóry nabiał, różne produkty mleczne dostarczają szeregu składników odżywczych, takich jak cynk, jod oraz witaminy A i B2, które są potrzebne do utrzymania zdrowej skóry.  Na przykład mleko i jogurt zawierają witaminy B2 i jod, a ser Cheddar jest źródłem witaminy A i cynku. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, że ser żółty poprawia nastrój?

Naukowcy podają, że ser żółty w swoim składzie oprócz dużej ilości wapnia, wielu witamin i minerałów zawiera również tryptofan, który wzmacnia układ nerwowy, bierze udział w produkowaniu serotoniny, zwanej inaczej hormonem szczęścia. Zwiększenie spożycia sera żółtego przyczyni się do poprawy samopoczucia i sprawi, że będziemy częściej się uśmiechać. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, że..

Dzieci poniżej piątego roku życia potrzebują małych, pożywnych posiłków ze zdrowymi przekąskami pomiędzy nimi. Najlepszym sposobem na zapewnienie w pokarmach wszystkich składników odżywczych jest podawanie im szerokiej gamy pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Pamiętaj, że doskonale wpisują się tutaj produkty mleczne, które dostarczają moc witamin i minerałów. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Potrawy z sera

Przygotowując potrawy z wykorzystaniem sera, pamiętaj aby dodawać ser na końcu przygotowania posiłków, szczególnie do sosów i zup. Pieczone potrawy lub zapiekanki należy posypać startym/rozdrobnionym serem w ciągu ostatnich 10 minut pieczenia, a podczas przygotowywania mięsa do burgera ser należy położyć około 2 minuty przed usunięciem mięsa z patelni, dzięki czemu ser ładnie się roztopi. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy wiesz, że..

Jeśli chodzi o cukier zawarty w produktach mlecznych, to mleko – odtłuszczone, 1% tłuszczu, półtłuste i 3,2%- nie zawiera dodatku cukru.  Wszystkie zawarte w nich cukry występują naturalnie w postaci laktozy.  To samo dotyczy zwykłego, niesłodzonego jogurtu. Twierdzenia, że mleko jest pełne cukru, pomijają również inny charakter naturalnie występujących cukrów w porównaniu z cukrami dodanymi lub wolnymi.  NHS informuje, że cukier występujący naturalnie w mleku, owocach i warzywach nie wlicza się do liczby „wolnego cukru”. Do niektórych smakowych jogurtów lub napojów na bazie mleka można dodać cukier.  Ilość może się różnić w zależności od marki, ale cukry są zawsze oznaczone na panelu żywieniowym, dzięki czemu można zobaczyć, ile zawiera produkt.  Twarde sery, takie jak Cheddar, w ogóle nie zawierają cukrów. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, że..

Jeśli podgrzejesz jogurt zbyt szybko, rozdzieli się on na twaróg i serwatkę, a nadmierne wymieszanie jogurtu może spowodować jego rozpad i rzadkość. Dodaj jogurt do swoich receptur, aby zachować jego bogatą i kremową konsystencję! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, jak przechowywać ser?

Ilość czasu i sposoby przechowywania sera zależą od jego rodzaju.  Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby prawidłowo przechowywać ser i nie zapomnij dodać sera do swoich ulubionych potraw! Twardy ser  po otwarciu może być przechowywany w lodówce, szczelnie zawinięty, przez 3-4 tygodnie. Twardy ser można również zamrażać, ale jego konsystencja i smak mogą z czasem stracić na jakości.  Twardy ser możne wytrzymać 3-4 tygodnie ciasno zawinięty w lodówce, a pleśń z twardego sera można usunąć, wycinając wokół niego centymetr kwadratowy – resztę można bezpiecznie zjeść! Im bardziej miękki ser, tym krótszy okres przydatności do spożycia – serek śmietankowy można przechowywać do dwóch tygodni, a ricotta i twarożek tylko tydzień.  Kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym nie powinny spożywać niepasteryzowanych serów ani miękkich serów, takich jak camembert, brie, pleśń pleśniowa itp. Ser topiony do smarowania można przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie po otwarciu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mleczny sekret

Chcesz aby twoje zupy były smaczne? Użyj mleka zamiast wody, aby przygotować bardziej kremowe zupy  i bardziej pożywną gorącą czekoladę.  Stosowanie mleka może również dodać bogactwa, kruchości i wilgoci do ciasta chlebowego i innych wypieków. Ugotuj bardziej puszystą jajecznicę i omlety, dodając około 2 łyżek mleka do każdego ubitego jajka! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Tajemnice przechowywania mleka

Dodanie mleka jako składnika sprawi, że Twoje potrawy będą bogatsze i bardziej pożywne, ale pamiętaj, aby odpowiednio przechowywać mleko, aby jak najlepiej go wykorzystać! Jeśli jesteś w sklepie sięgaj po mleko jak już kończysz zakupy, po to aby dostarczyć je do domu jeszcze zimne.  Przechowuj mleko i inne produkty mleczne w lodówce w temperaturze poniżej 40 ° F, ale nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki, gdzie jest podatne na cieplejsze powietrze podczas otwierania i zamykania drzwi.  Pamiętaj, aby nowe pojemniki na mleko otwierać w tej samej kolejności, w jakiej je kupiłeś, patrząc na datę przydatności. Aby zachować świeżość, przechowuj mleko w oryginalnym pojemniku.  Mleka wylanego z pojemnika nigdy nie należy wlewać z powrotem do oryginalnego pojemnika.  Czasami mleko przechowywane w lodówce może wchłonąć inne smaki, ale nadal można je pić!  Trzymaj pojemnik bezpiecznie zamknięty, aby temu zapobiec. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jogurtowa tajemnica

Czy wiesz, że jogurt to nie tylko produkt do bezpośredniego użycia lub dodatek do deserów i sałatek ale także wspaniały składnik do gotowania i pieczenia?  Niekiedy może się zdarzy, że nie wykorzystamy całości jogurtu. Co możemy z tym zrobić? Po otwarciu opakowania jogurt można przechowywać przez kilka dni, należy pamiętać aby przechowywać go z ponownie uszczelnioną folią (lub w szczelnie zamkniętym pojemniku), celem nie dopuszczenia do wilgoci i innych zanieczyszczeń. Jogurt należy używać tylko przed upływem daty ważności zanotowanej na pojemniku. Okres przydatności do spożycia jogurtu można wydłużyć o 1-2 miesiące, jeśli jest przechowywany w zamrażarce;  jednak po rozmrożeniu można zauważyć inny wygląd i teksturę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, że..

Istnieją pewne twierdzenia, że mleko powoduje cukrzycę, jednak badania sugerują, że może być wręcz przeciwnie! Jeśli chodzi o cukrzycę typu 2, badania pokazują, że większe spożycie produktów mlecznych, zwłaszcza jogurtu, może pomóc w ochronie przed tą chorobą. Ostatecznie najlepszą radą, której należy przestrzegać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u naszego dziecka, jest osiągnięcie i utrzymanie zdrowej wagi, większa aktywność fizyczna oraz stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, w której produkty mleczne odgrywają ważną rolę. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz jak powstaje mleko?

Zwykłe mleko ma naturalne wartości odżywcze! W procesie obróbki świeżego mleka zachodzi również niewiele zmian i nic nie jest do niego dodawane. Po pierwsze, mleko jest pasteryzowane w celu zniszczenia szkodliwych bakterii, tak aby można je było bezpiecznie pić. Oznacza to jedynie, że mleko jest bardzo szybko podgrzewane, a następnie ponownie schładzane. Następnie mleko jest rozdzielane na część kremową i płynną. Te części są następnie ponownie mieszane, aby można było znormalizować ilość tłuszczu w mleku, w zależności od tego, czy ma być ono sprzedawane jako pełne, półtłuste, 1% czy odtłuszczone. Wreszcie, większość mleka jest homogenizowana, aby rozbić kuleczki tłuszczu, tak aby nie oddzielały się i nie unosiły na powierzchni, tworząc warstwę śmietany. Polega to po prostu na przepchnięciu mleka przez dyszę pod wysokim ciśnieniem – trochę jak wąż elektryczny – co powoduje rozbicie kuleczek tłuszczu i równomierne ich rozproszenie w mleku. Tak więc, podczas gdy mleko może być poddawane wielu różnym procesom w zależności od produktu końcowego, twierdzenia, że zwykłe mleko jest pełne dodatków, nie są prawdziwe. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Czy wiesz, że ser żółty znakomicie wpływa na zęby?

Plasterki sera żółtego nie tylko zawierają dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają zęby ale również podnoszą pH płytki nazębnej. Dzięki temu obniża się ryzyko próchnicy oraz zapalenia dziąseł. Co więcej już 2 plasterki sera żółtego zaspokajają połowę dziennego zapotrzebowania na wapń  u dzieci. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Mozarella – “ser bogów” 
18 lutego 2021

Legenda głosi, że przepis przygotowania mozzarelli był wielkim sekretem nimfy o imieniu Bapti-Palia, która codziennie doiła dzikie bawolice, przygotowywała ser i ofiarowywała go bogom. Stąd też ser ten szybko zaczął być nazywamy „serem bogów”. Dobra wiadomość jest taka, że dziś nie trzeba już powtarzać rytuału nimfy, aby rozkoszować się tym przysmakiem. Na rynku dostępnych jest wiele serów typu mozzarella oferowanych przez polskich producentów. Warto po nie sięgać, bowiem ser mozzarella, robiony obecnie przede wszystkich z mleka krowiego,  ma niezwykle delikatny smak a jego konsystencja fantastycznie nadaje się do wielu zastosowań w kuchni. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czym jest laktoza? 
17 lutego 2021

Laktoza to cukier, który występuje w mleku wszystkich ssaków, stąd też często zwany jest cukrem mlecznym.  Ten węglowodór składający się z glukozy i galaktozy jest niezastąpionym źródłem energii.  Poza swoimi funkcjami energetycznymi pełni szereg dodatkowych ważnych funkcji:  pomaga przy wchłanianiu wapnia, posiada właściwości probiotyczne stymulując zdrową mikroflorę jelitową, wpływa na motorykę jelit oraz odżywia ich komórki.  Galaktoza, która powstaje w wyniku rozpadu laktozy,  jest ważnym czynnikiem budulcowym układu nerwowego. Warto pamiętać, że bardzo duże stężenie laktozy znajdziemy w krowim mleku i produktach mlecznych (od 4,6 do 4,9%). Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? 
20 stycznia 2021

Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? Wiedzieliście, że jogurt naturalny był znany już blisko 7 tysięcy lat temu? Wynaleziony przez przypadkową fermentację stał się hitem wielu tysiącleci. Czy słusznie? Absolutnie tak!  Jest niezastąpionym produktem podczas odchudzania, dzięki zawartym w nim szczepom bakterii wspiera układ pokarmowy, jest znakomitym źródłem wapnia, witamin i minerałów, wspiera odporność. Wykazuje również działanie osłonowe podczas stosowania antybiotykoterapii.  To jednak nie koniec jego cudownych właściwości, bowiem od lat jest wykorzystywany  także w kosmetologii. Warto zatem po niego sięgać jak najczęściej. A wybór jest szeroki, bo producenci prześcigają się w pomysłach oferując nie tylko jogurty naturalne, ale też typu greckiego, owocowe, pitne, z probiotykami, czy różnymi dodatkami jak zboża lub orzechy. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy mleko pasteryzowane można pić bez gotowania?
10 grudnia 2020

Mleko pasteryzowane jest produktem bezpiecznym do bezpośredniego spożycia. Celem procesu  pasteryzacji jest obróbka termiczna mleka, mająca na celu zmniejszenie liczby drobnoustrojów chorobotwórczych. Stąd też przestrzega się przed piciem surowego mleka (prosto od krowy), niepoddanego procesowi pasteryzacji, ponieważ może ono zawierać groźne dla zdrowia bakterie. Tymczasem proces pasteryzacji nie powoduje istotnych zmian fizykochemicznych i organoleptycznych mleka. Co ważne, w przemyśle spożywczym  mleko pasteryzowane jest uznawane za produkt świeży i nisko przetworzony. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Czy pleśń na serze jest bezpieczna dla zdrowia?
9 grudnia 2020

Sery pleśniowe są nie tylko smaczne, ale też niezwykle cenione w świecie kulinarnym. Niektórzy boją się jednak ich spożywania w obawie o zatrucie. Tymczasem zielona lub niebieska pleśń wewnątrz serów jak i ta biała na powierzchni jest całkowicie bezpieczna, ponieważ nie jest ona grzybem chorobotwórczym! Sery pleśniowe nie tylko świetnie smakują, ale też znakomicie prezentują się na talerzu. Wyśmienicie nadają się również do wielu potraw. Warto pamiętać, że są też źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wielu witamin i minerałów. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Masło klarowane nie zawiera białka i laktozy
9 grudnia 2020

Masło klarowane to świetna alternatywa dla osób, które muszą unikać w diecie białka zwierzęcego lub cierpią na nietolerancję laktozy, ponieważ proces jego wytwarzania eliminuje  zarówno białka jak i laktozę. Jak zatem uzyskać takie masło? Wystarczy rozpuścić w rondelku kostkę masła z mleka krowiego, następnie zebrać powstałą na powierzchni pianę i zlać żółty płyn do oddzielnego naczynia, tak by w rondelku na dnie pozostał zgromadzony osad. Niewątpliwą zaletą tego masła jest delikatny orzechowy smak oraz to, że nadaje się zarówno do gotowania, pieczenia jak i smażenia. A do tego ma długi termin przydatności do spożycia! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Mleko UHT czy pasteryzowane – które wybrać?
8 grudnia 2020

Jeśli zastanawiacie się, które mleko lepiej wybrać: pasteryzowane czy UHT  już podpowiadamy! Obie metody  obróbki mleka różnią się tylko temperaturą ogrzewania i jego czasem (pasteryzacja: 71 0 C, min.  15 sekund, metoda UHT  135-150 0C  min.2 sekundy).  Jednak bez względu na stosowaną metodę w mleku  praktycznie nie zmienia się zawartość laktozy, minerałów, białka oraz tłuszczu.  Wysokość temperatury ogrzewania ma niewielki wpływ na witaminy zawarte w mleku, w przypadku UHT częściowemu zniszczeniu  ulegnie witamina C i folacyna. Niewątpliwą zaletą mleka UHT jest jego dłuższy termin ważności, ponieważ jest ono bardziej trwałe w przechowywaniu. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Co siedzi w kefirze?
16 listopada 2020

Kefir to doskonały napój, bardzo łatwostrawny, wspomagający oczyszczanie organizmu i wspierający jego odporność. Za zapach kefiru oraz jego skład odpowiedzialny jest proces fermentacji. Czym napój jest dojrzalszy tym mniej zawiera laktozy, a tym samym staje się bardziej dostępny dla osób z nietolerancją tego cukru. Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, dochodzi do rozpadu pewnych białek mleka, dzięki czemu kefir jest bardzo łatwostrawny. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Ser żółty to wapniowa bomba
14 listopada 2020

Ser żółty zawiera dużo więcej wapnia niż ser twarogowy. W 100 gramach chudego twarogu znajduje się 94 mg wapnia, a w 100 gramach sera żółtego tłustego np. edamskiego nawet 867 mg. Bogate w wapń są również: ser gouda (807 mg), cheddar (703 mg) oraz feta (500 mg). Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ wiąże się z jednym z białek – kazeiną. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Żółty ser do walki z próchnicą
13 listopada 2020

Jeśli masz ochotę na podjadanie – sięgnij po żółty ser. Nie tylko jest pyszny, ale też idealnie nadaje się na mały głód w ciągu dnia. Dodatkowo ochrania zęby przed próchnicą. Już w 3 minuty od spożycia doprowadza do wzrostu pH w jamie ustnej, neutralizując tym samym jej środowisko. Nie należy zapominać również, że ser nie zawiera dużo cukru, za to jest niezwykle bogaty w wapń i białko – dwa składniki niezbędne do zdrowia naszych zębów – zwłaszcza zapewnienia twardości ich szkliwa. Zatem w imię zmniejszenia ryzyka próchnicy i uniknięcia zapalenia dziąseł – podjadajmy żółty ser! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Parmezan
25 października 2020

Czy wiecie, że jest taki rodzaj sera bez którego trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Nazywa się on parmezan. To bardzo twardy ser, który zawiera dużo białka i wykazuje działanie probiotyczne i prebiotyczne. Parmezan to także świetne źródło wapnia (1380 mg/100 g) – 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu proc. W tym serze znajdziemy również sporą ilość witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, zapewniającej zdrowy stan skóry. Nie każdy wie, że najdroższe jego odmiany dojrzewają nawet 3 lata. Zatem smacznego! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Serowa etykieta
24 października 2020

Serowa etykieta Każdy nas uczył się w dzieciństwie dobrych manier czy stole czyli tzw. etykiety. Podobnie rzecz się ma przy układaniu deski serów. Tutaj też obowiązuje pewna etykieta. Otóż sery wykłada się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Należy zacząć od lekkich, zakończyć na bardziej wyrazistych, ciężkich i ostrych. Do stworzenia smakowitej serowej kompozycji  najlepiej użyć  od 3 do 5 gatunków sera. Warto pamiętać, by kroić je bezpośrednio przez podaniem – dzięki temu zachowają świeżość, ale z lodówki powinniśmy wyjąć sery na ok. 45-60 min. przed spożyciem. Na desce najlepiej się komponują z winogronami i orzechami. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Mleczna herbatka po angielsku
28 września 2020

Jeśli chcesz poczuć się jak w Anglii koniecznie o godz. 17.00 sięgnij po filiżankę herbaty z mlekiem. Anglicy piją herbatę bardzo chętnie, nawet 6-7 razy dziennie. Jednak ta wypita o 5 po południu jest wręcz obowiązkowa, bo to rytuał zakończenia dnia pracy! Zatem jak prawidłowo przygotować ten cudowny napój? Zaleca się brytyjskim zwyczajem, by najpierw do filiżanki nalać trochę mleka a potem dolać gorącej czarnej herbaty. Dzięki temu mleko będzie równomiernie ogrzane i się nie zważy. A na koniec mała wskazówka: jeśli będziecie w Anglii i zamówicie w restauracji herbatę, z dużą dozą pewności otrzymanie bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Zatem jeśli macie ochotę na napój bez mleka – koniecznie musicie powiedzieć o tym kelnerowi! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Produkcja sera

Czy wiesz, że produkcja sera rozpoczęła się w starożytnej Anatolii? Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków, czyli bukłakach. Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Zsiadłe mleko

Czy wiesz, że zsiadłe mleko powstaje ze świeżego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji? Mleko to posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Maślanka

Czy wiesz, że maślanka to napój mleczny wytwarzany przy wyrobie masła ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej zakwasem, bez dodatku wody, czasami z dodatkiem śmietany? Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Witamina D

Czy wiesz, że witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, fosforu, a także w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości i zębów? Mleko i sery zawierają witaminę D. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Dołącz do Projektu

Dołącz do projektu już dziś. Proces zgłoszenia jest bardzo prosty. Jeśli jesteś nauczycielem placówki przedszkolnej albo wczesnoszkolnej zapoznaj się z regulaminem i wyślij swoje zgłoszenie.
DOŁĄCZ