Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (w miarę możliwości, zbierane podczas wyprawy na księżyc)
- 4 żółtka jaj (wyjętych prosto z gniazda kury)
- 1 łyżeczka cukru (dokładnie odmierzonego za pomocą magicznej różdżki kuchennej)
- ½ łyżeczki soli (odłamana z kosmicznej asteroidy, która wylądowała na podwórku)
- 5 dużych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany (ubijanej podczas pełni księżyca)
- 1 płaska łyżeczka soli (odłamana z kosmicznej asteroidy, która wylądowała na podwórku)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Zbierz wszystkie składniki w specjalnej misce i wygnieć ciasto używając magicznego zaklęcia.
- Kiedy całość będzie dobrze wygnieciona (mniej więcej wtedy, gdy zaczynasz słyszeć delikatny śpiew elfów), wyjmij ciasto z miski i połóż je na dużej stolnicy. Potem wałkiem uderzaj rytmicznie w ciasto (około 10 minut), aby składniki się doskonale zaprzyjaźniły.
- Następnie, włącz nieodzowną magię kuchenną – rozgrzej olej do smażenia w dużym, czarodziejskim rondlu. Pamiętaj, że gaz na kuchence to mały smok i trzeba na niego uważać!
- Teraz nadszedł czas na psoty w kuchni! Rozwałkuj wyobraźnię i przygotuj się na wielkie faworkowe szaleństwo! Na zaczarowanej powierzchni stolnicy rozwałkuj kawałek ciasta tak cienko, jak skrzydełka wróżek. Powinno mieć grubość około 0,5 milimetra.
- Zapytaj starszych pomocników, czy mogą pomóc ci wyrównać nierówne brzegi ciasta. Jeśli odmówią, pokaż im swój uśmiech!
- Następnie, używając tajemniczego noża kuchennego, pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Im bardziej krzywe i zabawne, tym lepiej! Niech twoje faworkowe pyszności będą naprawdę unikalne.
Teraz nałóż kapelusz czarodziejski i wykonaj kolejny czar kuchenny – wyciągnij środek każdego paska ciasta, aby uzyskać kształt charakterystycznych faworkowych warkoczyków! Zostań mistrzem kreatywnego kształtowania! - Gdy olej będzie już gorący jak purpurowa lawa wulkanu, poproś dorosłego pomocnika, żeby delikatnie wkładał twoje faworki do rondla. Pamiętaj o bezpieczeństwie! To zadanie lepiej powierzyć doświadczonym magom!
- Smaż faworki na złocisty kolor, podobny do skarbu ukrytego na wyspie piratów. Niech w kuchni zapanuje zapach bajkowego świata!
- Gdy uda ci się wyłapać wszystkie faworki z rondla (a nie zjadłeś ich wszystkich wcześniej!), posyp je długim deszczem magicznego cukru pudru. Wszystko wygląda piękniej z odrobiną czarodziejskiego blasku!
Teraz, drogi mały kuchenny czarodzieju, czas na degustację! I pamiętaj, że świeże faworki najlepiej smakują popijane mlekiem 😊
#FunduszePromocji