Przepis na babkę wielkanocną wg Juniora Mleczyńskiego

Przepis na babkę wielkanocną wg Juniora Mleczyńskiego

Składniki:

  • 100g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli

 Wykonanie:

  1. W dużym garnku rozpuść masło razem z mlekiem. Niech „pływają” razem jak dwa małe kaczuszki w stawie.
  2. Dodaj cukier waniliowy i mieszaj, aż poczujesz słodki zapach unoszący się w powietrzu (trochę jakby ktoś otworzył skarbonkę pełną cukierków).
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka mają być jak słońce, a białka jak chmurki w niebie.
  4. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie puszysta jak piórko.
  5. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż składniki połączą się w jedną, spójną całość.
  6. Teraz pora dodać sok i startą skórkę z cytryny. To jest tajemnica smaku babki – cytrynowy powiew świeżości!
  7. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Powinny być bardzo sztywne!
  8. Delikatnie wymieszaj ubite białka z resztą ciasta, by nie zgnieść ich jak bałwanków.
  9. Poproś dorosłego pomocnika o rozgrzanie piekarnika do 180 stopni (upewnij się, że jest to bardziej gorący niż twoja ulubiona gra na komputerze!).
  10. Wylej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Niech piecze się przez około 45-50 minut, aż zacznie unosić się zapach domowego ciepła.
  11. Gdy babka wyjdzie z piekarnika, pozwól jej odpocząć przed podaniem. Może być podana z bitą śmietaną, lukrem albo samą miłością!
  12. Najważniejsze – delektuj się smakiem babki, popijaj ciepłym mlekiem i dziel się nią z bliskimi!

Smacznego 😊

#FunduszePromocji