Składniki:
- 100g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
- W dużym garnku rozpuść masło razem z mlekiem. Niech „pływają” razem jak dwa małe kaczuszki w stawie.
- Dodaj cukier waniliowy i mieszaj, aż poczujesz słodki zapach unoszący się w powietrzu (trochę jakby ktoś otworzył skarbonkę pełną cukierków).
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka mają być jak słońce, a białka jak chmurki w niebie.
- Do miski włóż żółtka, dodaj cukier i miksuj aż masa będzie puszysta jak piórko.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż składniki połączą się w jedną, spójną całość.
- Teraz pora dodać sok i startą skórkę z cytryny. To jest tajemnica smaku babki – cytrynowy powiew świeżości!
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Powinny być bardzo sztywne!
- Delikatnie wymieszaj ubite białka z resztą ciasta, by nie zgnieść ich jak bałwanków.
- Poproś dorosłego pomocnika o rozgrzanie piekarnika do 180 stopni (upewnij się, że jest to bardziej gorący niż twoja ulubiona gra na komputerze!).
- Wylej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Niech piecze się przez około 45-50 minut, aż zacznie unosić się zapach domowego ciepła.
- Gdy babka wyjdzie z piekarnika, pozwól jej odpocząć przed podaniem. Może być podana z bitą śmietaną, lukrem albo samą miłością!
- Najważniejsze – delektuj się smakiem babki, popijaj ciepłym mlekiem i dziel się nią z bliskimi!
Smacznego 😊
#FunduszePromocji