Mleczny deser na Dzień Mamy

Mleczny deser na Dzień Mamy

26 maja obchodzimy Dzień Mamy, z tej okazji warto w wyjątkowy sposób okazać miłość i wdzięczność naszym Kochanym mamom za ich troskę, czas i miłość jaką nas obdarzają.

Dzieciaki Mleczaki, bohaterowie programu pt. Dzieciaki mleczaki, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka chcą podziękować Mamom przygotowując mleczną niespodziankę. Jak myślicie jaką?

Mleczny deser sprawdzi się tutaj doskonale, oto przepis:

Potrzebne Ci będą:

– 0,5 l jogurtu naturalnego

– 60 ml śmietany 12%

– ¼ szklanki  cukru lub wg uznania

– 1 łyżka żelatyny

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Na początku należy rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Następnie jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Nie przestając ubijać, dodaj do jogurtu rozpuszczoną żelatynę i ubijaj jeszcze 3 minuty. Gotową masę rozlej do szklanek. Na koniec należy wstawić deser do lodówki na 2-4 godziny. Gotowy deser można przybrać konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

26 maja obchodzimy Dzień Mamy, z tej okazji warto w wyjątkowy sposób okazać miłość i wdzięczność naszym Kochanym mamom za ich troskę, czas i miłość jaką nas obdarzają.

Dzieciaki Mleczaki, bohaterowie programu pt. Dzieciaki mleczaki, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka chcą podziękować Mamom przygotowując mleczną niespodziankę. Jak myślicie jaką?

Mleczny deser sprawdzi się tutaj doskonale, oto przepis:

Potrzebne Ci będą:

– 0,5 l jogurtu naturalnego

– 60 ml śmietany 12%

– ¼ szklanki  cukru lub wg uznania

– 1 łyżka żelatyny

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Na początku należy rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Następnie jogurt naturalny wymieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Nie przestając ubijać, dodaj do jogurtu rozpuszczoną żelatynę i ubijaj jeszcze 3 minuty. Gotową masę rozlej do szklanek. Na koniec należy wstawić deser do lodówki na 2-4 godziny. Gotowy deser można przybrać konfiturą lub świeżymi owocami. Pamiętaj aby wykonywać przepis pod okiem osoby dorosłej. Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.