Czas przygotowania: ok. 60 min
Liczba porcji: 5
Przygotuj:
- 600 g obranej dyni
- 200 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 serek topiony w kiełbasce
- 30 g mleka
Dodatkowo do przybrania gotowego dania:
- 100 g sera pleśniowego niebieskiego
- 50 g płatków migdałowych lub pestek z dyni
- szczypta pietruszki zielonej
Przygotowanie
- Gotujemy bulion według własnego przepisu.
- Na patelni, na maśle należy zeszklić czosnek, cebulę i imbir. Całość przelać do garnka z bulionem.
- Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, dynię, marchew, pietruszkę). Całość gotujemy ok. 15-20 min (aż do zmięknięcia warzyw).
- Po ugotowaniu blendujemy wszystkie warzywa z bulionem.
- Wlewamy mleko na patelnię, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy stale mieszając. Rozpuszczony serek przelewamy do zblendowanego bulionu z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podane danie można udekorować pokrojonym w małe kosteczki niebieskim serem pleśniowym, posypać prażonym płatkami migdałowymi lub dyniowymi , a także pietruszką (wedle uznania).
Smacznego!
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.