Krem z dyni

Krem z dyni

Czas przygotowania: ok. 60 min

Liczba porcji: 5

Przygotuj:

  • 600 g obranej dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 serek topiony w kiełbasce
  • 30 g mleka

Dodatkowo do przybrania gotowego dania:

  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 50 g płatków migdałowych lub pestek z dyni
  • szczypta pietruszki zielonej

 Przygotowanie

  • Gotujemy bulion według własnego przepisu.
  • Na patelni, na maśle należy zeszklić czosnek, cebulę i imbir. Całość przelać do garnka z bulionem.
  • Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, dynię, marchew, pietruszkę). Całość gotujemy ok. 15-20 min (aż do zmięknięcia warzyw).
  • Po ugotowaniu blendujemy wszystkie warzywa z bulionem.
  • Wlewamy mleko na patelnię, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy stale mieszając. Rozpuszczony serek przelewamy do zblendowanego bulionu z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podane danie można udekorować pokrojonym w małe kosteczki niebieskim serem pleśniowym, posypać prażonym płatkami migdałowymi lub dyniowymi , a także pietruszką (wedle uznania).

Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.