Tiramisu

Lubicie ciasta? Dzieciaki mleczaki polecają pyszne ciasto – Tiramisu. Oto przepis.

Potrzebne Ci będą:

– 350 ml zaparzonej kawy espresso

– 2 jajka + 2 żółtka

– 70 g cukru pudru

– 500 g serka mascarpone

– 300 g podłużnych biszkoptów

– ok. 3 łyżek gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Na początku jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Następnie należy zaparzyć kawę i oddzielić żółtka od białek.

Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (najlepiej początkowo ubijać na parze), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.

Następnie dodawać porcjami (po 3 łyżki) mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub szklanym (ok. 20 x 22 cm) lub w pojedynczych naczynkach. Posypać cienką warstwą kakao.

Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka