Nie masz pomysłu na lekkie i smaczne śniadanie? Polecamy placki jogurtowe z bananem. Oto przepis.
Potrzebne Ci będą:
– 250 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 170 g mąki pełnoziarnistej
– 2 banany
Sposób przygotowania:
Na początku należy wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym. Do drugiej miski należy przesiać mąkę, kolejno należy przesypać to do miski z mokrymi składnikami i wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki. Następnie należy rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placuszki należy smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, należy dodać w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka. Na koniec należy przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka