Czym nazywamy kisiel mleczny?

Czym nazywamy kisiel mleczny?

Czy wiecie czym nazywamy kisiel mleczny? Kiślem mlecznym nazywamy budyń. Czy wiecie jak zrobić domowy kisiel mleczny? Dzieciaki mleczaki, główni bohaterowie projektu sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka, przychodzą z pomocą i zdradzą tajny przepis na przepyszny kisiel mleczny.

Oto przepis:

Potrzebne Ci będą:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier, a następnie zagotuj. Pół szklanki zimnego mleka dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W momencie gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię, a do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i mąki ziemniaczanej. Kolejno zmniejsz ogień i mieszaj do czasu zagotowania i zgęstnienia. Po ugotowaniu przelej budyń do miseczek lub pucharków. Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka