Przepis na piernik

Święta bożego narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a więc pora zacząć myśleć o świątecznych wypiekach. Dzieciaki mleczaki polecają piernik.

Oto przepis:

Potrzebne Ci będą:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Na początku zaczynamy od przygotowania ciasta na piernik, pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę piernikową, miód. Następnie mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Kolejno odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą. Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymiesza. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 – 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo i posmarować powidłem śliwkowym. Dla smakoszy czekolady górę ciasta można polać czekoladą. Gotowe, smacznego.

 

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka