Placuszki twarogowe

Na twarogowe placuszki z miodem zawsze jest odpowiednia okazja. Przed wami szybki i pyszny przepis.

Składniki: 250g twarogu, 3 jajka, 4 łyżki mąki,  4 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Do miski dodajemy twaróg, żółtka i cukier wanilinowy, następnie całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę dokładnie mieszamy. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy twarogowej i delikatnie łączymy mieszając łyżką. Nakładamy porcje ciasta (ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię formując kształt placka. Smażymy przez ok. 2 – 3 minuty z każdej strony (do czasu aż od spodu będą delikatnie zrumienione). Wyjmujemy z patelni. Na koniec polewamy miodem. Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka