Na dworze coraz cieplej, a więc czas na lody. Największą popularnością wśród dzieci cieszą się lody truskawkowe. Dzieciaki Mleczaki mają dla Was przepis, który można z łatwości przygotować w domu, a ich smak pokochają także dorośli.
Potrzebne będzie:
- 3 szklanki mrożonych truskawek
- 500 ml mleka lub śmietanki 36%
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
Sposób przygotowania:
Na początku żółtka ucieramy z cukrem. 500 ml mleka należy zagotować i wlać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką. Truskawki blendujemy, a następnie dodajemy je do przygotowanej już masy. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia. Mleko lub śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-truskawkowo-jajeczną. Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia. Na koniec całość wstawić do zamrażarki. Prawda, że proste? Smacznego!
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.