Domowe lody truskawkowe

Na dworze coraz cieplej, a więc czas na lody. Największą popularnością wśród dzieci cieszą się lody truskawkowe. Dzieciaki Mleczaki mają dla Was przepis, który można z łatwości przygotować w domu, a ich smak pokochają także dorośli.

Potrzebne będzie:

  • 3 szklanki mrożonych truskawek
  • 500 ml mleka lub śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek

Sposób przygotowania:

Na początku żółtka ucieramy z cukrem. 500 ml mleka należy zagotować i wlać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką. Truskawki blendujemy, a następnie dodajemy je do przygotowanej już masy. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy, aż do wystygnięcia. Mleko lub śmietankę ubijamy i łączymy z masą mleczno-truskawkowo-jajeczną. Całość przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli jej nie posiadamy, pamiętajmy o mieszaniu masy podczas mrożenia. Na koniec całość wstawić do zamrażarki. Prawda, że proste? Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.