Lubicie smakołyki? Co powiecie na ciasto – Mleczna kanapka? Smaczne i… mleczne. Oto przepis:
Potrzebne Ci będą:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- nasączenie: 1/2 szklanki zaparzonej herbaty
Krem:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie należy dodawać stopniowo żółtka cały czas dokładnie i długo ubijając.
W oddzielnej misce należy wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodajemy olej i suche składniki. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec przelewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu należy przekroić wzdłuż.
Teraz możemy przejść do przygotowania kremu. Masło należy pokroić na kawałki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową. Następnie mleko podgrzewamy z cukrem i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści. Miękkie masło trzeba ubić, następnie stopniowo dodawać na przemian płynne mleko (z rozpuszczonym cukrem) oraz mleko w proszku, jednocześnie cały czas ubijając.
Dolny biszkopt umieść z powrotem w blaszce, skrop połową ostudzonej herbaty. Wyłóż krem i przykryj drugim biszkoptem.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka