Ciasto Mleczna kanapka

Lubicie smakołyki? Co powiecie na ciasto – Mleczna kanapka? Smaczne i… mleczne. Oto przepis:

Potrzebne Ci będą:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • nasączenie: 1/2 szklanki zaparzonej herbaty

Krem:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie należy dodawać stopniowo żółtka cały czas dokładnie i długo ubijając.

W oddzielnej misce należy wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodajemy olej i suche składniki. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Na koniec przelewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu należy przekroić wzdłuż.

Teraz możemy przejść do przygotowania kremu. Masło należy pokroić na kawałki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową. Następnie mleko podgrzewamy z cukrem i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści. Miękkie masło trzeba ubić, następnie stopniowo dodawać na przemian płynne mleko (z rozpuszczonym cukrem) oraz mleko w proszku, jednocześnie cały czas ubijając.

Dolny biszkopt umieść z powrotem w blaszce, skrop połową ostudzonej herbaty. Wyłóż krem i przykryj drugim biszkoptem.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka