Przepis na pancake’i z borówkami


Składniki:

  • 2 szklanki maślanki lub mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • Do podania:  jogurt naturalny typu greckiego lub bita śmietana, borówki

W niedużej misce roztrzep jajka. Do drugiej miski wlej maślankę lub mleko, a następnie dodaj roztrzepane wcześniej jajka. W kolejnej misce wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do nich wymieszaną maślankę/mleko z jajkami i pozostałe składniki.

Wymieszaj na gęstą masę o konsystencji śmietany. Rozgrzej patelnię (najlepiej beztłuszczową). Nałóż średniej wielkości placuszki na patelnię. Poczekaj aż wyrosną. Ciasto będzie puszczać bąbelki. Kiedy na górnej powierzchni stanie się zwarte, przerzuć na drugą stronę.

Wskazówka – jeśli chcecie sprawnie przygotować weekendowe śniadanie dla całej rodziny smażcie na dwóch patelniach jednocześnie.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

To Top