Przepis na zdrowe lody o smaku truskawkowym

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 300 g śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do rondelka. Następnie wsypać dwie łyżki cukru. Posłodzone truskawki gotować na średnim ogniu nie dłużej niż 5 minut. Po gotowaniu odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki.

Do wysokiego naczynia wlać szklankę śmietanki, całe opakowanie serka mascarpone oraz trzy łyżki cukru. Odstawić do schłodzenia na kilka minut. Od razu po wyjęciu z lodówki rozpocząć ubijanie kremu. Zacząć od niższych obrotów miksera, a później stopniowo zwiększać moc, aż do maksymalnej. Krem powinien być gotowy po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, jeśli po nałożeniu na palec nie rozlewa się. Gotowy krem przełożyć do szerszego naczynia. Dodać do niego całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami (sok oraz owoce). Wszystko razem wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Masa zrobi się trochę rzadsza od soku, nie musi być ona idealnie wymieszana. Całość przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody.

Lody porcjować na gałki dokładnie po sześciu godzinach mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada. Jeśli jednak lody będziesz porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, warto przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonaj po godzinie mrożenia.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

To Top