Deser truskawkowy

Coraz częściej zaczynamy kupować truskawki a więc sezon na nie uważamy za rozpoczęty. W tym okresie idealnie wpisuje się w nasze menu deser truskawkowy.

Potrzebne Ci będą:

– 300 g truskawek

– 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%

–  łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy truskawki a następnie kroimy je w kostkę. Do naczynia wlewamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady. Następnie na dnie szklanki układamy trochę truskawek, kolejno dodajemy bitą śmietanę i na górę nakładamy truskawki. Na koniec można jeszcze polać np. czekoladą lub ulubionym syropem. Gotowe!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.