Ciekawostki

Poznaj

mleczne ciekawostki


Czy wiesz, że ser żółty znakomicie wpływa na zęby?

Plasterki sera żółtego nie tylko zawierają dużo wapnia i fosforu, które wzmacniają zęby ale również podnoszą pH płytki nazębnej. Dzięki temu obniża się ryzyko próchnicy oraz zapalenia dziąseł. Co więcej już 2 plasterki sera żółtego zaspokajają całodziennie zapotrzebowanie na wapń  u dzieci.

Działanie sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czym jest laktoza? 
17 lutego 2021

Laktoza to cukier, który występuje w mleku wszystkich ssaków, stąd też często zwany jest cukrem mlecznym.  Ten węglowodór składający się z glukozy i galaktozy jest niezastąpionym źródłem energii.  Poza swoimi funkcjami energetycznymi pełni szereg dodatkowych ważnych funkcji:  pomaga przy wchłanianiu wapnia, posiada właściwości probiotyczne stymulując zdrową mikroflorę jelitową, wpływa na motorykę jelit oraz odżywia ich komórki.  Galaktoza, która powstaje w wyniku rozpadu laktozy,  jest ważnym czynnikiem budulcowym układu nerwowego. Warto pamiętać, że bardzo duże stężenie laktozy znajdziemy w krowim mleku i produktach mlecznych (od 4,6 do 4,9%).

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny? 
20 stycznia 2021

Jakie tajemnice kryje jogurt naturalny?

Wiedzieliście, że jogurt naturalny był znany już blisko 7 tysięcy lat temu? Wynaleziony przez przypadkową fermentację stał się hitem wielu tysiącleci. Czy słusznie? Absolutnie tak!  Jest niezastąpionym produktem podczas odchudzania, dzięki zawartym w nim szczepom bakterii wspiera układ pokarmowy, jest znakomitym źródłem wapnia, witamin i minerałów, wspiera odporność. Wykazuje również działanie osłonowe podczas stosowania antybiotykoterapii.  To jednak nie koniec jego cudownych właściwości, bowiem od lat jest wykorzystywany  także w kosmetologii. Warto zatem po niego sięgać jak najczęściej. A wybór jest szeroki, bo producenci prześcigają się w pomysłach oferując nie tylko jogurty naturalne, ale też typu greckiego, owocowe, pitne,
z probiotykami, czy różnymi dodatkami jak zboża lub orzechy.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czy mleko pasteryzowane można pić bez gotowania?
10 grudnia 2020

Mleko pasteryzowane jest produktem bezpiecznym do bezpośredniego spożycia. Celem procesu  pasteryzacji jest obróbka termiczna mleka, mająca na celu zmniejszenie liczby drobnoustrojów chorobotwórczych. Stąd też przestrzega się przed piciem surowego mleka (prosto od krowy), niepoddanego procesowi pasteryzacji, ponieważ może ono zawierać groźne dla zdrowia bakterie. Tymczasem proces pasteryzacji nie powoduje istotnych zmian fizykochemicznych
i organoleptycznych mleka. Co ważne, w przemyśle spożywczym  mleko pasteryzowane jest uznawane za produkt świeży i nisko przetworzony.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Czy pleśń na serze jest bezpieczna dla zdrowia?
9 grudnia 2020

Sery pleśniowe są nie tylko smaczne, ale też niezwykle cenione w świecie kulinarnym. Niektórzy boją się jednak ich spożywania w obawie o zatrucie. Tymczasem zielona lub niebieska pleśń wewnątrz serów jak i ta biała na powierzchni jest całkowicie bezpieczna, ponieważ nie jest ona grzybem chorobotwórczym! Sery pleśniowe nie tylko świetnie smakują, ale też znakomicie prezentują się na talerzu. Wyśmienicie nadają się również do wielu potraw. Warto pamiętać, że są też źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wielu witamin i minerałów.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Masło klarowane nie zawiera białka i laktozy
9 grudnia 2020

Masło klarowane to świetna alternatywa dla osób, które muszą unikać w diecie białka zwierzęcego lub cierpią na nietolerancję laktozy, ponieważ proces jego wytwarzania eliminuje  zarówno białka jak i laktozę. Jak zatem uzyskać takie masło? Wystarczy rozpuścić w rondelku kostkę masła z mleka krowiego, następnie zebrać powstałą na powierzchni pianę i zlać żółty płyn do oddzielnego naczynia, tak by w rondelku na dnie pozostał zgromadzony osad. Niewątpliwą zaletą tego masła jest delikatny orzechowy smak oraz to, że nadaje się zarówno do gotowania, pieczenia jak i smażenia. A do tego ma długi termin przydatności do spożycia!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Mleko UHT czy pasteryzowane – które wybrać?
8 grudnia 2020

Jeśli zastanawiacie się, które mleko lepiej wybrać: pasteryzowane czy UHT  już podpowiadamy! Obie metody  obróbki mleka różnią się tylko temperaturą ogrzewania i jego czasem (pasteryzacja: 71 0 C, min.  15 sekund, metoda UHT  135-150 0C  min.2 sekundy).  Jednak bez względu na stosowaną metodę w mleku  praktycznie nie zmienia się zawartość laktozy, minerałów, białka oraz tłuszczu.  Wysokość temperatury ogrzewania ma niewielki wpływ na witaminy zawarte w mleku, w przypadku UHT częściowemu zniszczeniu  ulegnie witamina C i folacyna. Niewątpliwą zaletą mleka UHT jest jego dłuższy termin ważności, ponieważ jest ono bardziej trwałe w przechowywaniu.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka


Co siedzi w kefirze?
16 listopada 2020

Kefir to doskonały napój, bardzo łatwostrawny, wspomagający oczyszczanie organizmu i wspierający jego odporność. Za zapach kefiru oraz jego skład odpowiedzialny jest proces fermentacji. Czym napój jest dojrzalszy tym mniej zawiera laktozy, a tym samym staje się bardziej dostępny dla osób z nietolerancją tego cukru. Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, dochodzi do rozpadu pewnych białek mleka, dzięki czemu kefir jest bardzo łatwostrawny. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Ser żółty to wapniowa bomba
14 listopada 2020

Ser żółty zawiera dużo więcej wapnia niż ser twarogowy. W 100 gramach chudego twarogu znajduje się 94 mg wapnia, a w 100 gramach sera żółtego tłustego np. edamskiego nawet 867 mg. Bogate w wapń są również: ser gouda (807 mg), cheddar (703 mg) oraz feta (500 mg). Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ wiąże się z jednym z białek – kazeiną. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Żółty ser do walki z próchnicą
13 listopada 2020

Jeśli masz ochotę na podjadanie – sięgnij po żółty ser. Nie tylko jest pyszny, ale też idealnie nadaje się na mały głód w ciągu dnia. Dodatkowo ochrania zęby przed próchnicą. Już w 3 minuty od spożycia doprowadza do wzrostu pH w jamie ustnej, neutralizując tym samym jej środowisko. Nie należy zapominać również, że ser nie zawiera dużo cukru, za to jest niezwykle bogaty w wapń i białko – dwa składniki niezbędne do zdrowia naszych zębów – zwłaszcza zapewnienia twardości ich szkliwa. Zatem w imię zmniejszenia ryzyka próchnicy i uniknięcia zapalenia dziąseł – podjadajmy żółty ser! Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Parmezan
25 października 2020

Czy wiecie, że jest taki rodzaj sera bez którego trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Nazywa się on parmezan. To bardzo twardy ser, który zawiera dużo białka i wykazuje działanie probiotyczne i prebiotyczne. Parmezan to także świetne źródło wapnia (1380 mg/100 g) – 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu proc. W tym serze znajdziemy również sporą ilość witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie, zapewniającej zdrowy stan skóry. Nie każdy wie, że najdroższe jego odmiany dojrzewają nawet 3 lata. Zatem smacznego! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Serowa etykieta
24 października 2020

Serowa etykieta Każdy nas uczył się w dzieciństwie dobrych manier czy stole czyli tzw. etykiety. Podobnie rzecz się ma przy układaniu deski serów. Tutaj też obowiązuje pewna etykieta. Otóż sery wykłada się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Należy zacząć od lekkich, zakończyć na bardziej wyrazistych, ciężkich i ostrych. Do stworzenia smakowitej serowej kompozycji  najlepiej użyć  od 3 do 5 gatunków sera. Warto pamiętać, by kroić je bezpośrednio przez podaniem – dzięki temu zachowają świeżość, ale z lodówki powinniśmy wyjąć sery na ok. 45-60 min. przed spożyciem. Na desce najlepiej się komponują z winogronami i orzechami. Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.


Mleczna herbatka po angielsku
28 września 2020

Jeśli chcesz poczuć się jak w Anglii koniecznie o godz. 17.00 sięgnij po filiżankę herbaty z mlekiem. Anglicy piją herbatę bardzo chętnie, nawet 6-7 razy dziennie. Jednak ta wypita o 5 po południu jest wręcz obowiązkowa, bo to rytuał zakończenia dnia pracy! Zatem jak prawidłowo przygotować ten cudowny napój? Zaleca się brytyjskim zwyczajem, by najpierw do filiżanki nalać trochę mleka a potem dolać gorącej czarnej herbaty. Dzięki temu mleko będzie równomiernie ogrzane i się nie zważy. A na koniec mała wskazówka: jeśli będziecie w Anglii i zamówicie w restauracji herbatę, z dużą dozą pewności otrzymanie bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Zatem jeśli macie ochotę na napój bez mleka – koniecznie musicie powiedzieć o tym kelnerowi! Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Produkcja sera

Czy wiesz, że produkcja sera rozpoczęła się w starożytnej Anatolii? Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków, czyli bukłakach. Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Zsiadłe mleko

Czy wiesz, że zsiadłe mleko powstaje ze świeżego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji? Mleko to posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Maślanka

Czy wiesz, że maślanka to napój mleczny wytwarzany przy wyrobie masła ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej zakwasem, bez dodatku wody, czasami z dodatkiem śmietany? Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.


Witamina D

Czy wiesz, że witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, fosforu, a także w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości i zębów? Mleko i sery zawierają witaminę D. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Dołącz do Projektu

Dołącz do projektu już dziś. Proces zgłoszenia jest bardzo prosty. Jeśli jesteś nauczycielem placówki przedszkolnej albo wczesnoszkolnej zapoznaj się z regulaminem i wyślij swoje zgłoszenie.
DOŁĄCZ