Czym się różnią: mleko UHT a mleko pasteryzowane

Nasze babcie, a nawet jeszcze mamy i tatusiowie pili mleko „prosto od krowy”. Nawet wydoić krowę sami potrafili! Dziś, mlekiem po które sięga większość z nas, jest mleko UHT albo mleko pasteryzowane.

Różnią się metodą produkcji, która w zależności od zastosowanej temperatury nazywana jest sterylizacją lub pasteryzacją.

Proces sterylizacji polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135°C-150°C, a następnie jego błyskawicznym schłodzeniu do temperatury około 20°C. W ten sposób otrzymuje się mleko UHT (ang. Ultra High Temperature), będące produktem o kilkumiesięcznym okresie przydatności do spożycia. Mleko to, aż do momentu otwarcia, może być przechowywane w warunkach pokojowych, ponieważ wysoka temperatura, działaniu której mleko UHT zostaje poddane w trakcie produkcji, niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednak po otwarciu mleko UHT łatwotraci swoją sterylność, dlatego należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 h. Warto pamiętać, że obróbka termiczna z wykorzystaniem ponad stustopniowej temperatury nie wpływa znacząco na jakość i wartość odżywczą mleka. Proporcje składników w mleku UHT i tym „prosto od krowy” praktycznie się nie różnią, z wyjątkiem nieco niższej zawartości witaminy z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego w mleku „z kartonika”.

Mleku pasteryzowanemu świeżość pozwala zachować proces, od którego wzięło ono swoją nazwę, czyli pasteryzacja. Metodę tę wynalazł i upowszechnił pod koniec XIX wieku francuski naukowiec, Ludwik Pasteur. W odróżnieniu od sterylizacji, pasteryzacja przebiega w temperaturze nie wyższej niż 100°C; zwykle od 60°C do 90°C. Proces ten, właściwie przeprowadzony, pozwala zachować nie tylko wartości odżywcze, ale również walory smakowe mleka. Mleko pasteryzowane ustępuje pod względem trwałości mleku UHT, ponieważ w procesie pasteryzacji zostaje unieszkodliwionych do 99,9% bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się mleka. W związku z tym okres przydatności do spożycia mleka pasteryzowanego wynosi zaledwie kilka dni. Poza tym mleko pasteryzowane powinno być przez cały czas przechowywane w warunkach chłodniczych.

To Top