Co to jest mleko UHT?

Mleko, które kupujemy w sklepie poddane jest wcześniejszej pasteryzacji lub sterylizacji (tak zwane mleko UHT).

Pasteryzacja to proces, w którym mleko poddawane jest krótkotrwałemu ogrzewaniu w temperaturze około 80 stopni, co powoduje zniszczenie wszystkich zawartych w nim bakterii chorobotwórczych, aby mleko było bezpieczne dla zdrowia.  Jednakże po pasteryzacji w mleku pozostają przetrwalniki bakteryjne. Czym innym jest proces UHT, czyli krótkotrwałe poddanie mleka na działanie bardzo wysokiej temperatury 135 stopni (Ultra High Temperature), która niszczy wszystkie bakterie i ich formy przetrwalnikowe. Takie mleko ma długą przydatność do spożycia – pakowane jest w kartonowe kartoniki (np. mleko „łaciate). Dlatego też mleka UHT nie ma sensu przegotowywać – można je pić bez gotowania – jest bezpieczne dla zdrowia i bardzo zdrowe.

Procesy pasteryzacji i UHT nie obniżają wartości odżywczych mleka, a jedynie wydłużają termin przydatności do spożycia. Dlatego nie powinniśmy obawiać się, że mleko UHT nie dostarczy naszemu organizmowi dostatecznej ilości wapnia, witamin i innych składników mineralnych.

To Top