Tartaletki z serem i truskawkami – przepis BLOGERKI

Składniki

Ciasto kruche:

3 żółtka

35 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g mąki pszennej

100 g masła

 

Masa serowa

300 twarogu sernikowego

2 jajka

70 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

 

Do dekoracji:

15 truskawek

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na małe kawałeczki. Dodaj żółtka oraz cukier puder i szybko wyrób ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.

5 foremek na tartalerki o średnicy około 12 cm wysmaruj masłem.

Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 5 części. Z każdej części ciasta zrób kulkę, rozwałkuj i wyłóż dna tartaletek.  Tak przygotowane foremki wstaw do lodówki na 30 minut, aby się schłodziły. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 180 przez około 10-12 minut, aż ciasto delikatnie się zezłoci.  Wyjmij z piekarnika  i zostaw do przestudzenia.

Twaróg zmiksuj z mąką, cukrem i cukrem waniliowym na średnich obrotach, następnie dodaj jajka i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Masę serową wyłóż na upieczone spody. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż masa serowa się zetnie.

Możecie też zerknąć na blog, znajdziecie tam masę Dzieciakowych Mleczakowych przepisów:

http://www.ivkawkuchni.pl/2018/06/tartaletki-z-serem-i-truskawkami.html

To Top