Ślimaczki z ciasta francuskiego – PRZEPIS BLOGERKI

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera żółtego

150 g szynki

8-10 suszonych pomidorów

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

5 łyżek ketchupu

Przygotowanie:

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój na paseczki.

Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj ketchupem  i posyp suszonymi ziołami. Postaw pusty pasek o szerokości ok. 2 cm na dłuższym boku  ciasta – ułatwi to jego sklejenie.  Ciasto posyp żółtym serem, następnie poukładaj plastry szynki i suszone pomidory.  Ciasto zawiń w roladkę, zaczynając od dłuższego boku. Roladkę pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm.

Ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez około 15 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.

To Top