Sernik tradycyjny z sosem malinowym na ciepło

Czas przygotowania:  30 minut + 105 minut pieczenia

 

Sernik

1 kg twarogu

200 g drobnego cukru

3 łyżki cukru waniliowego

100 g masła (dodatkowo do wysmarowania tortownicy)

5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sos malinowy

500 g malin

3 łyżki cukru

 

Przygotowanie sernika

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy około 22-23 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz, odetnij nadmiar papieru.

Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. W misie miksera utrzyj masło, cukier i cukier waniliowy na jednolitą gładką masę. Dodaj żółtka i dalej miksuj. Następnie dodaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

Masę przelej do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 90 minut. Aby uniknąć pęknięć sernika na najniższy poziom piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Wystudzony sernik schłodź całą noc w lodówce.

 

Przygotowanie sosu malinowego

Maliny włóż do rondelka, dodaj 3 łyżki cukru.  Gotuj na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać, a sos zacznie gęstnieć. Porcje sernika polej ciepłym sosem i udekoruj malinami.

To Top