Serniczki owocowe

Składniki: – 50 dag białego twarogu, – 15 dag malin lub truskawek, – 10 dag cukru, – szklanka mąki pszennej, – 3 łyżki tłuszczu, – pół szklanki śmietany, – 3 świeże jaja, – 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ser należy zemleć w maszynce, dodać przetarte maliny lub truskawki, cukier i ucierać. Żółtka należy oddzielić od białek i kolejno po jednym żółtku dodawać do masy serowej, ucierając je z cukrem. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą serową, dosypując jednocześnie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Z tak otrzymanej masy serowej należy uformować owalne serniczki i smażyć na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią.

Na talerzu nasze owocowe serki można podawać ze śmietaną.

To Top