Serek homogenizowany

Serki homogenizowane wyjściowo zalicza się do serów kwasowo-podpuszczkowych. Uzyskuje się je w wyniku oddzielenia skrzepu od serwatki, dzięki temu są dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz wapnia.

W przemyśle spożywczym serki otrzymuje się przy użyciu metody wirówkowej, czyli dochodzi do rozbicia masy twarogowej i wymieszania jej z pasteryzowaną śmietanką i dodatkami smakowymi. Dzięki homogenizacji masa staje się jednolita i bardzo gładka.

Serek homogenizowany możemy zrobić sami, to bardzo prosty i błyskawiczny sposób.

Potrzebne składniki: – 160g sera twarogowego półtłustego – 4-5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego – 1/2 laski wanilii – 2-3 łyżeczki cukru lub do smaku

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i za pomocą blendera, zblendować na jednolitą masę. Czynność należy wykonywać przez okres ok. 3-5min, aż wszystkie grudki znikną. Jogurtu lub śmietany trzeba dodać tyle, aby otrzymać konsystencję serka homogenizowanego.

Podając tak przygotowany samodzielnie serek, możemy go udekorować ziarenkami wanili.

To Top