Racuchy z maślanką i jabłkami – przepis BLOGERKI

Składniki:

2 jajka

400 g mąki pszennej

400 ml maślanki

100 ml mleka

50 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

2 jabłka

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej, aby było lekko ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, cukier, sól i roztrzepane jajka oraz maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli będzie za gęste to dodaj odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół  godziny.

Jabłka umyj, obierz i pokroić w małą kostkę. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Formuj średniej wielkości placuszki i smaż z obu stron na złocisty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem.

To Top