Przepis na tartę serową z grillowaną cukinią i serem feta

Zarówno produkty mleczne jak i warzywa są bardzo zdrowe – wie to każdy przedszkolak! Dlatego poniżej przedstawiamy Wam przepis na tartę serową z grillowaną cukinią, pomidorkami koktajlowymi oraz serem feta:

Składniki:

– 250 g sera białego

– 150 g masła

– 250 g mąki pszennej

– około 1 łyżeczki soli

– 1 jajko

– 500 g cukinii

– 300 g pomidorków koktajlowych

– 250 g jogurtu greckiego

– 4 łyżki listków – świeżego tymianku

– 2 łyżki oliwy

– 200 g sera feta

– 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

– Posiekać ser biały razem z masłem, dodać przesianą mąkę, sól i jajko, wszystko razem posiekać i zagnieść łącząc w kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

– Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

– Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę z ciastem i piec przez około 25-30 minut.

– cukinię opłukać i przyciąć końce. Pokroić na ukośne plasterki. Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć plasterki cukinii jeden obok drugiego. Grillować na większym ogniu przez około 6 – 7 minut Przewrócić na drugą stronę i grillować tak samo jak poprzednio, przez około 5 – 6 minut.

– Na upieczony spód wyłożyć łyżką jogurt, ułożyć plasterki cukinii, doprawić je solą, połową świeżego tymianku i skropić oliwą. Na wierzch pokruszyć ser feta i posypać szczypiorkiem. Piec przez 10 minut w 200 stopniach C.

– Po wyjęcie ozdobić wierzch pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na pół

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

To Top