Przepis na lody czekoladowe

Przepis na lody czekoladowe

Czas przygotowania – 15 min + 3-4 godziny chłodzenia

Składniki:
1,5 szklanki śmietany kremówki
2 jajka
2 mleczne czekolady
1 gorzka czekolada
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miska nie może dotykać wrzątku) i delikatnie studzimy
2. Oddzielamy żółtak od białek
3. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny krem
4. Białka ubijamy osobno do uzyskania sztywnej piany
5. W kolejnej misce roztrzepujemy na sztywno śmietanę
6. Do ubitych wcześniej żółtek wlewamy (mieszając delikatnie) roztopioną czekoladę
7. Stopniowo dodajemy pianę z białek
8. Przelewamy wszystko do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na około 3-4 godziny

Smacznego 🙂

To Top