Przepis na crème brûlée

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek cukru do karmelizacji
  • 1 laska wanilii
  • świeże truskawki lub maliny do dekoracji + listki mięty

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować (na brzegach), odstaw z ognia i przestudź. Żółtka ubijaj mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolej ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący. Piekarnik nagrzej do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnij masą, wlewając ją przez sitko. Foremki postaw na blaszce do pieczenia. Wstaw desery do piekarnika i piecz przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru posyp równą warstwą cukru i opal go specjalnym palnikiem. Cukier rozpuści się, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka. Deser udekoruj świeżymi owocami i miętą.

To Top