Placuszki bananowe z serkiem twarogowym i karmelizowanymi gruszkami – przepis BLOGERKI

Składniki:

Placki bananowe

2 dojrzałe banany

2 jajka

60g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

słodki twarożek

250 g twarogu

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki cukru

 

karmelizowane gruszki

2 gruszki

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

 

 

Przygotowanie:

 

W misce roztrzep jajka, dodaj pokrojone na kawałki banany i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenie, wymieszaj.  Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na złocisty kolor.

W misce rozgnieć widelcem twaróg ze śmietaną. Dodaj cukier, wymieszaj.

Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki. Wydrąż gniazda nasienne.
Na patelni podgrzewaj miód wymieszany z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj  gruszki, sok z cytryny lub pomarańczy i podgrzewaj  na małym ogniu. Od czasu do czasu delikatnie przewracaj  gruszki na drugą stronę przy pomocy drewnianej lub  silikonowej łopatki.  Gruszki będą gotowe kiedy sos zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste.

Na każdy placuszek nakładaj porcję twarożku i karmelizowaną gruszkę wraz sosem.

To Top