Placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Składniki:

  • 500-600 g obranych i grubo pokrojonych ziemniaków
  • 1 średnia zwykła obrana cebula, grubo pokrojona
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • Sól do smaku
  • Olej słonecznikowy do smażenia

Na nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Zmiksuj ziemniaki, cebulę, jajko, mąkę oraz sól w blenderze na jednorodną masę. Jeśli nie masz blendera, zetrzyj ziemniaki i cebulę na drobnej tarce, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj z mąką i jajkiem. Posól dla smaku.

Przygotuj nadzienie, dobrze mieszając ser z jajkiem i solą, a następnie przetrzyj przez sito. Na średnim ogniu rozgrzej olej na patelni z grubym dnem. Wyłóż łyżką niewielką ilość masy ziemniaczanej i wyrównaj tworząc umiarkowanie cienkie placki. Następnie na wierzch wyłóż łyżkę serowej masy i starannie wyrównaj. Na wierzch połóż trochę ziemniaczanej masy tak, żeby ta całkowicie pokryła twaróg. Smaż, aż spód placków ziemniaczanych się zarumieni, a te staną się bardziej zwarte. Następnie za pomocą szerokiej i długiej łopatki ostrożnie odwróć placki ziemniaczane i smaż, aż będą rumiane.

Odsącz z tłuszczu na talerzu zaścielonym papierowym ręcznikiem. Zrób to samo z pozostałą serową i ziemniaczaną masą. Gotowe placki podawaj ze śmietaną lub szklanką zimnego mleka.

To Top