Placki z jabłkami

Składniki: – 250 g jogurtu naturalnego lub waniliowego – 2 jajka – 2 łyżki roztopionego masła – 2 łyżki cukru pudru – 1/2 łyżki cukru wanilinowego – 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1/2 jabłka – 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Połówkę jabłka obrać, przekroić na 2 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na desce na cieniutkie plasterki. Posypać cynamonem.

W misce zmiksować mikserem jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.  Wszystko zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Placki smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty, aż urosną i będą lekko zrumienione.

Wówczas położyć po 2 – 3 plasterki jabłek i po pół minucie smażenia przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.

To Top