Mleczny przepis – Chałka twarogowa

Przygotowaliśmy dla Was urozmaicenie czasu dla całej rodziny na czas kwarantanny: zaproście ich do wspólnego pieczenia pysznej chałki twarogowej! Przepis jest bardzo prosty, smaczny i pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację!

Składniki:

  • 30 ml tłustego mleka do posmarowania chałki
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 25 g cukru
  • łyżka soli
  • jajko
  • 2 żółtka (białka przydadzą się do przepisu na mus twarogowy)
  • 250 g chudego twarogu
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, ucieramy, odstawiamy na 10 minut.
  2. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozczyn i twaróg.
  3. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski.
  4. Przykrywamy, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto wykładamy na blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na 6-8 kulek.
  6. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kulki jedna obok drugiej. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Wierzch chałki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.
  8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Studzimy w formie.

Smacznego!

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

To Top