Kulki twarogowe w posypce kokosowej przepis BLOGERKI

Składniki:

250 g  sera twarogowego

100 g białej czekolady

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka cukru pudru

kilka łyżek wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć w misce widelcem z cukrem pudrem i jogurtem.

Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej: w garnku zagotuj wodę. Czekoladę umieść w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnka. Miska nie powinna dotykać wrzątku.  Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Czekoladę można także rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Czekoladę zostaw na chwilę do przestudzenia – powinna  być nadal płynna.

Czekoladę dodaj do twarogu i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę wstaw do lodówki na około 15-30 minut, aby nieco stwardniała – będzie z niej łatwiej formułować kulki.  Z powstałej masy uformuj kulki równej wielkości.  Wiórki kokosowe wsyp na talerz, obtocz w nich przygotowane kulki. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.

To Top