Babeczki czekoladowo-serowe z wiśniami – PRZEPIS BLOGERKI

Składniki:
Masa czekoladowa
100 g masła
50 g kakao
80 g cukru
120 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
230 g sera twarogowego śmietankowego
3 łyżki cukru
1 jajko
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
świeże lub mrożone wiśnie

Przygotowanie:

Jeśli używasz mrożonych wiśni, należy je wcześniej rozmrozić i zostawić na durszlaku do odsączenia. W rondelku na małym ogniu roztop masło. Dodaj kakao i cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, aby masa nieco przestygła. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, masę czekoladową. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

W drugie misce wymieszaj łyżką twaróg śmietankowy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do papilotek nakładaj masę czekoladową, następnie wyłóż masę serową. Na wierzchu połóż po 3 wiśnie do każdej babeczki.  Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 25 minut.

To Top