Przepis na ryż na mleku

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr mleka
  • 250 g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cynamon (opcjonalnie)
  • wanilia

Sposób przygotowania: Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wyciągnij ziarenka. Wlej mleko do garnka, dodaj laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotuj, a następnie dodaj ryż i cukier. Gotuj na małej mocy palnika do czasu, aż ryż zrobi się miękki, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Mleko powinno wchłonąć się niemal całkowicie. Wyciągnij z garnka laskę wanilii, a następnie ściągnij garnek z ognia. Przykryj talerzem i pozostaw na ok. 2 minuty. Gotowe danie nałóż do miseczek. Podawaj na ciepło lub zimno.

To Top