Czy wiesz że…

Produkcja sera

Czy wiesz, że produkcja sera rozpoczęła się w starożytnej Anatolii? Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków, czyli bukłakach. Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy.

Zsiadłe mleko

Czy wiesz, że zsiadłe mleko powstaje ze świeżego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji? Mleko to posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B.

Maślanka

Czy wiesz, że maślanka to napój mleczny wytwarzany przy wyrobie masła ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej zakwasem, bez dodatku wody, czasami z dodatkiem śmietany?

Witamina D

Czy wiesz, że witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, fosforu, a także w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości i zębów? Mleko i sery zawierają witaminę D.

 

To Top