Pij mleko, zapobiegaj próchnicy

Jednym ze sposobów zapobiegania próchnicy u dzieci jest spożywanie zalecanej dawki nabiału, czyli na przykład 3-4 szklanki mleka dziennie.

Możemy również zadbać o różnorodność w diecie naszych dzieci i zaproponować im dzienny jadłospis składający się ze szklanki mleka, szklanki jogurtu, 100 g sera białego, dwóch plasterków sera i opakowania twarożku granulowanego.

Zawarte w nabiale składniki odżywcze mają wpływ na wzrost i mineralizację zębów. Są to: wapń, witamina D, fosfor i fluor. W trosce o zdrowe zęby warto dostarczać je z pożywieniem.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Zawarty jest on również w produktach roślinnych, takich jak m.in. warzywa liściaste czy pełnoziarniste produkty zbożowe, lecz jest on gorzej przyswajalny.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

To Top